Pretraga

Nakon skandala i ostavki, NCVVO dobio novog ravnatelja: ‘Ispričavam se za sve propuste’

A- A+

Vinko Filipović više nije vršitelj dužnosti ravnatelja Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja nego postaje ravnatelj te institucije zadužene za provedbu državne mature. Filipović je prethodno bio vršitelj dužnosti ravnatelja NCVVO-a, a na tu je dužnost imenovan kada je bivša ravnateljica Ivana Katavić dala ostavku nakon skandala s dodavanjem bodova pojedinim pristupnicima. Kako je u srijedu objavom rezultata završen jesenski rok mature, Filipović je uputio pismo maturantima, nastavnicima i ravnateljima u kojemu im se zahvaljuje, ali i ispričava za propuste do kojih je došlo i ove godine.

vinko filipović

Vinko Filipović, privremeni ravnatelj NCVVO na predstavljanju konačnih rezultata državne mature u ljetnom roku 2021.
Foto: Duje Kovačević, srednja.hr

Upravno vijeće Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje na ovotjednoj sjednici odlučilo je kako će tu instituciju u narednom četverogodišnjem mandatu voditi Vinko Filipović. On je bio jedan od ukupno troje kandidata na natječaju za izbor ravnatelja NCVVO-a.

Nakon ostavke bivše ravnateljice bio je vršitelj dužnosti ravnatelja NCVVO-a

Filipović je posljednjih nekoliko mjeseci obnašao funkciju vršitelja dužnosti NCVVO-a. Na tu poziciju stigao je nakon što je bivša ravnateljica Ivana Katavić, uslijed skandala s dodavanjem bodova određenim učenicima na državnoj maturi, dala ostavku. Nezadovoljni načinom na koji je vodstvo NCVVO-a reagiralo na skandal, prije nje su ostavke dali neki članovi Upravnog vijeća NCVVO-a.

– Vinko Filipović, profesor geografije, sedamnaest je godina radio kao učitelj, bio je jedan od utemeljitelja Hrvatskog školskog sindikata Preporod, a od 1994. do 2004. i njegov predsjednik. Od 2004. do 2015. bio je ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje, a potom savjetnik u Kabinetu ministra znanosti i obrazovanja. Od 2015. do 2021. radio je kao direktor razvoja i marketinga u Školskoj knjizi, navode iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Dalje navode kako je Filipović dobitnik odlikovanja Časnika reda Akademskih palmi Vlade Republike Francuske odnosno predsjednika francuske Vlade g. Francoisa Fillona 2011. godine, te Godišnje nagrade ‘Ivan Filipović’ za promicanje pedagoške teorije i prakse 2012. godine.

– Kao ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje pokrenuo je unapređenje sustava stručnog usavršavanja svih sudionika odgojno-obrazovnog procesa (Strategija stručnog usavršavanja 2009.-2013., Strategija 2014.-2020.). Pokretač je organizacije prvog stručnog skupa o Domovinskom ratu 2008. godine te stručnog skupa o holokaustu, koji je uspješno provođen više od deset godina. Potaknuo je efikasniji sustav napredovanja odgojitelja, učitelja i nastavnika u zvanja mentora i savjetnika, modernizirao sustav natjecanja i smotri učenika osnovnih i srednjih škola te osmislio Oskar znanja koji se od 2005. godine dodjeljuje učenicima državnim prvacima i učenicima koji su osvojili jedno od prva tri mjesta na međunarodnim natjecanjima, stoji, između ostaloga u Filipovićevoj biografiji.

Izdvojeni članak

Nakon skandala na maturi, ipak je sama dala ostavku: Ivana Katavić više nije ravnateljica NCVVO-a

Uputio pismo ravnateljima, nastavnicima i maturantima nakon jesenskog roka

Protekle srijede objavom konačnih rezultata jesenskog roka i službeno je završena ovogodišnja državna matura. Tom prilikom sada novi ravnatelj NCVVO-a, Vinko Filipović, uputio je pismo ravnateljima škola, nastavnicima te maturantima.

– Državna matura je projekt visokog rizika u kojem je u ljetnom roku bilo 37.790 prijavljenih pristupnika, u jesenskom roku 5.252 pristupnika, sve to u 372 srednje škole i u šest, odnosno u tri ispitna centra, a pisanje ispita pratilo je oko 19.000 nastavnika, dok je sve to koordiniralo 372 ispitnih koordinatora u školama i šest ispitnih koordinatora u ispitnim centrima. Državna matura u ljetnom i jesenskom ispitnom roku uspješno je provedena prije svega zahvaljujući ispitnim koordinatorima, ravnateljima škola i dežurnim nastavnicima, pa zato koristim priliku da im u svoje ime i ime zaposlenika Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja zahvalim na stručno i odgovorno obavljenom poslu. Bez svih je vas nezamisliva provedba državne mature i zato vam još jednom velika HVALA, piše Filipović koji se u nastavku zahvalio i onima koji su radili ispite, recenzirali ih i ocjenjivali.

Izdvojeni članak
matura matematika kalkulator

Skandal na maturi: Zbog greške u ispitu iz Matematike učenicima poklonili 16 bodova

Do propusta je došlo i ove godine, Filipović se suzdržano ispričava

Iako je sam Filipović na konferenciji za medije nakon ljetnog roka mature kazao isto što sada piše – da je matura uspješno provedena – i ove je godine došlo je do velikog propusta. Kako je u srpnju otkrio Telegram.hr, zbog pogrešnog prijevoda ispita iz Matematike, trinaestoro maturanata koji su višu razinu pisali na talijanskom jeziku dobilo je po 16 bodova. Samo su s tim bodovima, da nisu ništa drugo riješili, mogli položiti ispit. Na predstavljanju konačnih rezultata u NCVVO-u, nije bilo ni riječi o ovome gafu, a Centar na svojim web stranicama uopće nije objavio odluku o priznavanju bodova, što je inače praksa kada god dođe do dodjeljivanja bodova zbog grešaka u ispitu.

Filipović se, doduše s rezervom, maturantima u svom pismu ispričao za propuste.

– Na kraju hvala i maturantima koji su pisali ispite državne mature jer su u velikoj mjeri pokazali ozbiljnost i odgovornost, čime su dali primjer i nama starijima kako se treba odgovorno ponašati. Znam da im je to bio najveći stres u dosadašnjem školovanju, ispričavam se za sve propuste koje smo u izvjesnoj mjeri napravili, ako ih je i bilo, oni su se pojavljivali kao neizbježnost zbog ovako složenog posla i učiniti ćemo sve da ih u sljedećim godinama svedemo na najmanju moguću mjeru. Naravno svim maturantima želim uspješan nastavak školovanja, jer će njihov doprinos u izgradnji hrvatskog društva biti dragocjen u godinama koje dolaze, piše zaključno Filipović.

A pred novim ravnateljem ove je godine velik posao. Naime, NCVVO će biti zadužen za provedbu nacionalnih ispita koji očekuju petaše i osmaše. Također, u drugom polugodištu provodit će se dvije mature – probna i redovna, budući da će učenici prvi puta pisati maturu prema novim kurikulumima, prema kojima su izrađeni i nedavno objavljeni ispitni katalozi.