Pretraga

[Matura ’22] Izašli su ispitni katalozi za državnu maturu prema novim kurikulumima, poznato kako će izgledati ispiti

A- A+

Učenici koji su ove školske godine maturanti dio nastave pohađali su prema novim kurikulumima, a novom programu prilagodit će se i ovogodišnja državna matura. Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja već je objavio ispite kataloge za državnu maturu 2021./22.

matura biologija

Foto: srednja.hr

Kao i prethodnih godina, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) uoči državne mature objavljuje ispitne kataloge za svaki od predmeta koje kandidati polažu. Ovih dana objavljeni su katalozi za maturu 2021./22., a katalozi, kao i uostalom sami ispiti koje će učenici pisati, izrađeni su temeljem novih kurikuluma prema kojima su ovogodišnji maturanti pohađali nastavu. Kataloge za sve predmete možete pronaći na ovoj poveznici.

Za učenike je važno prije ispita, ali i samih priprema dobro proučiti ispitne kataloge jer odgovaraju na važna pitanja poput onog kako je strukturiran ispit pojedinog predmeta, koliko će ispit vremenski trajati i koliko zadataka moraju riješiti, koje gradivo moraju naučiti za maturu a koje ne te, između ostalog, što od pribora ponijeti sa sobom na ispite. U katalozima se nalaze i primjeri zadataka kakvi se pojavljuju na ispitu, što može biti posebno korisno kod priprema.

Popis djela za esej na obje razine Hrvatskog u 2022. nalazi se na linku.

Izdvojeni članak

Kalendar državne mature u 2021/2022. školskoj godini

Uz kataloge su na istom mjestu objavljene su i preporuke za rješavanje ispita iz Matematike, knjižice formula za Matematiku i Fiziku koje maturantima također mogu biti od velike koristi prilikom priprema.

Kao i prethodnih godina, u narednim tjednima na portalu srednja.hr objavljivat ćemo sažete prikaze svakog od kataloga vezanih uz predmete koji se polažu na maturi te analizirati što je novo u odnosu na prošlu godinu. Napomenimo i kako, a upravo zbog činjenice da su novi ispiti sastavljeni prema novim kurikulumima, učenike ove godine očekuje i probna matura, o čemu više možete čitati na linku.

Podsjetimo, nedavno je objavljen i kalendar državne mature u 2021./22. Prvi ispiti pisat će se ranije nego prethodnih godina, već u svibnju. Prijave ispita, kao i do sada, započet će 1. prosinca i traju do sredine veljače, a detaljan raspored ispita možete vidjeti ovdje.


Za sve pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati u 2022., pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete.

Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.

matura biologija
Share via
Copy link
Powered by Social Snap