Pretraga

NASA otkrila prvu fotografiju koju je snimio njihov najnapredniji svemirski teleskop

A- A+

NASA je službeno otkrila fotografiju koju je snimio njihov najnapredniji svemirski teleskop James Webb te je tako označila ključni trenutak za istraživanje dubokog svemira. Fotografija je izrazito detaljna i prikazuje neke od najudaljenijih galaksija koje se mogu vidjeti sa Zemlje.

Foto: NASA

NASA je ovoga tjedna u Bijeloj kući otkrila prvu fotografiju koju je snimio James Webb, njihov najnapredniji svemirski teleskop do sada te je tako obilježila početak novog razdoblja istraživanja dubokog svemira.

‘Samo jedna mala mrlja svemira’

Osim što se na fotografiji detaljno mogu vidjeti neke od najudaljenijih galaksija viđenih sa Zemlje, ona prikazuje i moćnu snagu teleskopa te služi kao svojevrsna najava za nadolazeće, zadivljujuće slike svemira.

– Gospodine predsjedniče, ako držite zrno pijeska na vrhu svog prsta, to je dio svemira koji vidite. Samo jedna mala mrlja svemira, rekao je ravnatelj NASA-e Bill Nelson u razgovoru s predsjednikom SAD-a, Joe Bidenom.

Kako prenosi The Verge, svemirski teleskop James Webb obećava revoluciju u astrofizici kakvu poznajemo. Zahvaljujući naprednim komponentama i najvećem zrcalu koje je ikada poslano u svemir, James Webb omogućuje znanstvenicima da zavire duboko u prošlost svemira.

Izdvojeni članak

Velik korak za fizičare: Znanstvenici CERN-a pronašli tri nove čestice

Povijesni trenutak

Objavljena fotografija prikazuje područje neba poznato kao SMACS 0723, koje je inače ispunjeno masivnim klasterima galaksija udaljenim 4,6 milijardi svjetlosnih godina. Oni, zapravo, savijaju prostor i vrijeme oko sebe, otkrivajući tako ekstremno dubok pogled u svemir.

– Kad se ova fotografija podijeli sa svijetom, to će biti povijesni trenutak za znanost i tehnologiju, za astronomiju i istraživanje svemira, za Ameriku i cijelo čovječanstvo, rekao je predsjednik Biden.

Očekuje se da će NASA uskoro objaviti još sličnih fotografija dubokog svemira.