Pretraga

Velik korak za fizičare: Znanstvenici CERN-a pronašli tri nove čestice

A- A+

Zahvaljujući Velikom hadronskom sudarivaču (LHC), znanstvenici su pronašli tri dosad neotkrivene subatomske čestice. Riječ je o novoj vrsti pentakvarka te prvom ikad paru tetrakvarkova, koji su sada službeno dodani na listu novih hadrona pronađenih u LHC-u.

Foto: CERN

Znanstvenici Europskog vijeća za nuklearna istraživanja CERN, otkrili su u najvećem i najsnažnijem akceleratoru čestica na svijetu, LHC-u, čak tri nove čestice.

Nova vrsta kvarkova

Kako je objavljeno na službenoj stranici CERN-a, znanstvenici kažu da su uočili potpuno novu vrstu pentakvarka i prvi ikad par tetrakvarkova. Riječ je o česticama koje su odmah dodane na listu novih hadrona pronađenih u LHC-u.

Osim toga, te će čestice uveliko pomoći znanstvenicima u shvaćanju kako se kvarkovi zajedno slažu u složene čestice. Kvarkovi su, prema definiciji, elementarne čestice i sastavnice hadrona, koje su podložne jakom međudjelovanju.

Mogu se formirati u skupine od dva ili tri kvarka kako bi tvorili subatomske čestice uključujući protone i neutrone, a ponekad se formiraju i u skupine od četiri ili pet kvarkova – tetrakvarkove i pentakvarkove.

Izdvojeni članak
Finalisti natjecanja Znanstvenik u meni

Ovo su imena najboljih učenika znanstvenika: ‘Vjerujemo da je budućnost znanosti u Hrvatskoj sigurna’

Izvanredno otkriće

– Pronalaženje novih vrsta tetrakvarkova i pentakvarkova te mjerenje njihov svojstava, pomoći će teoretičarima da razviju jedinstveni model egzotičnih hadrona, čija je točna priroda uglavnom nepoznata, rekao je Chris Parks, glasnogovornik za LHCb.

Najvažnije otkriće LHC-a, podsjetimo, svakako je dokazivanje postojanja Higgsovog bozona, odnosno božje čestice. To je, inače, temeljna čestica povezana s Higgsovim poljem, koje daju masu drugim elementarnim česticama kao što su, primjerice, elektroni i spomenuti kvarkovi.

Za one koji ne znaju, LHC se sastoji od prstena opsega 27 kilometara, smještenog u tunelu na dubini od oko 100 metara ispod švicarsko-francuske granice. Također, LHC je 5. srpnja oborio svjetski energetski rekord te je tako označio početak nove sezone fizike, nazvan Run 3.