Pretraga

Želite li da vaše ime bude u svemiru? NASA to omogućuje novom inicijativom

A- A+

NASA poziva sve zainteresirane da se pošalju svoje ime u svemir letjelicom Europa Clipper čiji je cilj istražiti je li bilo ili još ima uvjeta za život na Jupiterovom ledenom mjesecu. Riječ je o inicijativi ‘Message in a bottle’ koja traje do kraja ove godine i u potpunosti je besplatna.

NASA nudi ljudima priliku da pošalju svoja imena milijardama kilometara u svemir u svojoj sljedećoj misiji na Jupiter. Riječ je, naime, o inicijativi ‘Message in a bottle’ kojom se prikupljaju imena zainteresiranih te graviraju na svemirsku letjelicu Europa Clipper.

Ova NASA-ina svemirska misija započet će u listopadu 2024. godine, a letjelica Europa Clipper trebala bi dosegnuti orbitu Jupitera 2030. godine, obavljajući bliske letove pored ledenog mjeseca Europe ne bi li znanstvenici tako otkrili sadržava li sve ‘sastojke’ za pojavu i razvoj života.

Izdvojeni članak
Superpotjera

Zadatak dana: Natjecatelj na Superpotjeri nije znao odgovor na pitanje o svemiru, ali je svejedno pobijedio

Zainteresiranih za slanje svog imena u svemir je trenutno preko 450.000, a zanimljivo je da ih je više od 2.200 iz Hrvatske. Svi koji isto to žele, mogu se prijaviti potpuno besplatno na sljedećoj poveznici do kraja ove godine. Budući da će svaka linija teksta znatno velika svega 75 nanometara, u letjelicu će stati i više nego dovoljno teksta.

Inače, ovo nije prvi put da NASA šalje poruke sa Zemlje u svemir. U 70-im godinama prošloga stoljeća poslala je pozlaćene fonografske ploče na letjelicama Voyager 1 i 2 koje su sadržavale zvukove i slike. Tim su potezom htjeli inteligentnim izvanzemaljskim bićima prikazati raznolikost života i kulture na Zemlji, ako, naravno, pronađu te ploče.