Pretraga

NCVVO objavio rezultate velikog testiranja učenika, u dva područja su iznadprosječni

A- A+

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) objavio je rezultate TIMSS istraživanja provedenog u 2019. Riječ je o međunarodnom istraživanju trendova u znanju matematike i prirodoslovlja, a u oba su područja hrvatski učenici ostvarili iznadprosječne rezultate. Objavom ovih rezultata zaokružen je sedmi ciklus ispitivanja znanja Međunarodnog udruženja za vrednovanje obrazovnih postignuća koje se provodi svake četiri godine.

pixabay.com

Čak 3.785 učenika četvrtih razreda i njihovih roditelja, 263 učitelja i 153 ravnatelja osnovnih škola diljem Hrvatske, sudjelovalo je u TIMSS 2019. istraživanju. Kod učenika se ispitivalo znanje u matematici i prirodoslovlju.

Zabilježen trend poboljšanja rezultata

– Hrvatski su učenici ostvarili iznadprosječne rezultate u oba područja – matematici (509 bodova) i prirodoslovlju (524 boda), a kroz tri ciklusa provedbe ovoga istraživanja u Hrvatskoj zabilježen je trend poboljšanja postignutih rezultata u gotovo svim sadržajnim domenama matematike i prirodoslovlja. Izrazito veliki udio učenika RH dostiže osnovnu razinu iz matematike (95 %) i prirodoslovlja (98 %), odnosno postiže rezultate koji su iznad prosjeka rezultata svih zemalja sudionica TIMSS-a. Srednju razinu iz matematike dostiže 70 % hrvatskih učenika, dok je taj postotak iz prirodoslovlja nešto veći i iznosi 80 %. Na višoj se razini nalazi 28 % učenika iz matematike i 34 % učenika iz prirodoslovlja, dok u Hrvatskoj naprednu razinu iz matematike i prirodoslovlja dostiže samo 4 % učenika, priopćili su iz NCVVO-a.

Dodaju, kako razlike među spolovima ne postoje kad je riječ o postignućima iz prirodoslovlja, dok je razlika od oko deset bodova u korist dječaka ostala konstantna kad je riječ o postignućima iz matematike.

– Nakon nedavno objavljenih jako dobrih rezultata na PISA istraživanju globalnih kompetencija, izrazito me raduje činjenica da su hrvatski osnovnoškolci i na TIMSS istraživanju ostvarili iznadprosječne rezultate u postignućima iz matematike i prirodoslovlja. Iskreno vjerujem da će skoro uvođenje nacionalnih ispita dodatno unaprijediti postignuća hrvatskih učenika na svim međunarodnim istraživanjima jer će dobivene povratne informacije osigurati mogućnost brze reakcije i uvođenja mjera za poboljšanje obrazovnih ishoda u ključnim obrazovnim trenucima za naše učenike, riječi su Ivane Katavić, ravnateljice NCVVO-a.

Izdvojeni članak

U jednom dijelu PISA istraživanja hrvatski učenici ostvarili natprosječni rezultat

U istraživanju sudjelovalo više od 580 tisuća učenika diljem svijeta

Kako ističu iz te institucije, viša postignuća hrvatskih učenika iz oba ispitivana područja povezana su s pohađanjem ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. Bolji rezultati rezultat su i češćih aktivnostima roditelja vezanih uz predmatematičku i predčitalačku pismenost u ranoj dobi, većom motivacijom za učenjem matematike i prirodoslovlja te osjećajem sigurnosti i pripadnosti školi.

– Također, viša postignuća učenika povezana su i s većim zadovoljstvom nastavnika, većom kvalitetom nastave matematike i prirodoslovlja te sveukupnim pozitivnim ozračjem u školi, priopćili su iz NCVVO-a.

Istraživanje TIMSS 2019 provodilo se na nacionalno reprezentativnim uzorcima četvrtih i osmih razreda u 64 zemlje i osam referentnih sustava, a u istraživanju je sudjelovalo više od 580 tisuća učenika, 310 tisuća roditelja, 19 tisuća ravnatelja škola i 52 tisuće učitelja.

– Najveći uspjeh u matematici i prirodoslovlju u četvrtim i osmim razredima postigli su Singapur, Kineski Taipei, Republika Koreja, Japan i Hong Kong. U području matematike i dugoročni (od 1995. godine) i kratkoročni trendovi (od 2015. godine) pokazuju više poboljšanja nego pogoršanja u prosječnim postignućima učenika diljem svijeta, a sličan je trend zamijećen i u prirodoslovlju iako je u kratkoročnim trendovima u četvrtim razredima zabilježen jednaki broj zemalja sa smanjenjem i povećanjem u prosječnim rezultatima, kažu iz NCVVO-a.