Pretraga

Negativni stereotipi o Hrvatima

A- A+

Većina ljudi kreira mišljenje o nekom narodu na osnovu stereotipa, pozitivnih ili negativnih, koji su se toliko ustalili da su poznati diljem svijeta. Dok su Crnogorci lijeni, Nijemci točni, Britanci uštogljeni, pogledajte koji su to stereotipi koji se vežu uz naš narod. Mnogi sežu duboko u povijest, a većinom su negativnog prizvuka.

U posljednih 15-ak godina uz Hrvate se veže dosta negativnih stereotipa, a upravo su oni ključni u izgradnji imidža cijelog naroda. Profesor na FPZG-u i PR-ovac Božo Skoko uvijek ističe svojim studentima kako je uzrok tih negativnih stereotipa i predrasuda nastao još u dalekoj povijesti te da ih se moramo riješiti, ako želimo o sebi izgraditi bolju sliku u svijetu.

kajimanovoga.blogspot.com

Izdvojeni članak

Najraširenije predrasude o nastavnicima

Negativni stereotipi nastali u dubokoj povijesti

Jedan od najpoznatijih hrvatskih pjesnika August Šenoa u svojoj pjesmi ‘Klevetnikom Hrvatske’ također je istaknuo nekoliko stereotipa koji se vežu uz naš narod. Zanimljiv je podatak da su se u 17. stoljeću u Njemačkoj djeca plašila izjavama poput: ‘Ako ne budeš dobra, Hrvat će te pojesti’.

Stereotipi koji su nastali u novije doba te se vežu uz Hrvate, nastali su još u Drugom svjetskom ratu i imaju korijene u komunističkoj prošlosti. Zbog toga se o nama u svijetu misli kao o hladnom, neiskrenom, sebičnom i svadljivom narodu.

Podjele po regijama

Osim što smo na glasu kao hladni i neiskreni, te nas se na osnovu tih stereotipa u svijetu negativno generalizira, postoje i razni stereotipi koji su se ustalili, a podijeljeni su po regijama. Ovo su neki od najčešćih mišljenja koja Hrvati dijele međusobno:

  • Dalmatinci su lijeni

  • Slavonci su mirni i temperamentni

  • Bračani su škrti

  • Zagorci, Prigorci, Međimurci i Podravci su radišni i štedljivi

  • Istrijani najmanje drže do domoljublja