Pretraga

Česta dilema pri upisu faksa: Koga slušati, sebe ili roditelje?

A- A+

Naši roditelji, kao i ostali u našoj okolini, žele nam pomoći da budemo uspješni. No, svatko od njih ima svoju ideju o tome što znači biti uspješan. Kako zamišljaju naš uspjeh, pri tome, može različito izgledati ovisno o tome jesmo li djevojka ili mladić. Stavove drugih treba poštovati, ali u moru razloga zbog kojih odluke ipak treba donositi samostalno, pronašli smo još jedan, a tiče se nesvjesnih stereotipa koji nam se nameću.

otac i sin razgovaraju

Roditelji nam žele najbolje, ali pri upisu faksa bismo ipak trebali slušati samo sebe | Foto: Pexels

Teku posljednji dani prije nego što se upisne liste fakulteta u ljetnom roku zaključaju, a vaše odluke o upisu studija postanu konačne. Oni koji su sigurni u svoju odluku nemaju puno briga, ali neodlučnijima među vama, sigurni smo, nije lako.

Neovisno u koju skupinu se svrstavate, vjerojatno ste se u procesu odlučivanja podijelili svoje brige s bližnjima, u prvom redu sa svojim roditeljima. Naposlijetku, oni su stariji i iskusniji od nas, a za nas žele samo najbolje. Vjerujemo im, pa njihovi stavovi utječu na naše čak i ako toga nismo posve svjesni.

No, njihovi savjeti za nas ne moraju uvijek biti dobri. Ne, to nije zato što su zločesti ili nas žele kontrolirati. Njihovi komentari su dobronamjerni, ali ponekad proizlaze iz stereotipa koje su nesvjesno preuzeli od društva u kojem živimo.

Izdvojeni članak
Djevojčica i dječak u igri

Već s pet godina naučimo da se poslovi dijele na ‘muške i ženske’: Evo zašto je to jako štetno

Što kad se ne uklapamo u ono što se od nas očekuje?

U društvu, primjerice, postoje očekivanja o tome kako bi muškarci i žene trebali izgledati, kako bi se trebali ponašati i kakve bi osobine trebali posjedovati. Djevojke bi prema tome trebale biti uredne i nadarene za jezik ili umjetnost, dok su mladići glasni i talentirani za prirodne predmete.

Tim smo stereotipima stalno izloženi pa o njima niti ne promišljamo – uzimamo ih ‘zdravo za gotovo’. To je točno i za naše roditelje, koji su odrastali u puno tradicionalnijem društvu nego što je današnje. Ako vaši roditelji vjeruju u te tradicionalne rodne uloge, vjerojatno su vas usmjeravali da se ponašate u skladu s njima.

Evo kako stereotipi utječu na nas

Upravo tako stereotipi utječu na naše obrazovanje i karijeru, a to su pokazala i istraživanja. Primjerice, među mladićima i djevojkama koji su jednako uspješni u matematici i prirodoslovnim predmetima, mladići će se češće zamišljati kao znanstvenici ili inženjeri. Drugim riječima, iako su jednako uspješne kao i mladići, djevojke se ne vide kao znanstvenice, jer ih niti društvo tako ne vidi.

Zbog toga, u STEM profesijama još uvijek imamo manje žena nego muškaraca, što dovodi do rodne segregacije. Riječ je o samo jednom primjeru koji oslikava zašto ponekad utjecaj roditelja, ali i drugih u našoj okolini, nije tako dobar za nas.

Izdvojeni članak
inženjerka, građevinarka

Učenica želi postati građevinarka, ali njeni roditelji ne odobravaju: Što biste joj savjetovali?

Slijedite samo sebe

Njihova razmišljanja trebamo poštovati, ali u konačnici uvijek treba slušati sebe. Razmislite o tome što vas zaista zanima i gdje leže vaši interesi, a birajte u skladu s njima. Prisjetite se što ste voljeli prije nego što ste naučili što vam ‘priliči’ zbog vašeg spola, izgleda, ponašanja ili nečeg drugog.

Zanima li vas više o stereotipima u koje vjerujemo nesvjesno, a koji nas ograničavaju, posjetite platformu nastalu u sklopu projekta Jednakost IN, stereotipi OUT. Tamo ćete pronaći video sadržaj i interaktivne zadatke uz pomoć kojih ćete naučiti više o stereotipima s kojima se svakodnevno susrećemo i kako se boriti protiv njih.

Platforma je namijenjena primarno nastavnicima i edukatorima, no bit će korisna svima koji žele osvijestiti stereotipe koje nesvjesno podržavaju. Posjetite web stranicu Jednakost IN, stereotipi OUT i naučite kako biti dio promjene na bolje od koje će koristi imati cijelo društvo.


Zanima li vas više o ovoj temi rodne ravnopravnosti, pročitajte i ostale tekstove koje smo objavili:

Već s pet godina naučimo da se poslovi dijele na ‘muške i ženske’: Evo zašto je to jako štetno

Zadirkivali su kolegu iz razreda jer želi postati frizer: Nastavnik im je genijalno odgovorio

Učenici o odijevanju u školi: ‘Većina dečki nosi hlače koje su kraće od suknji’

Česta dilema pri upisu faksa: Koga slušati, sebe ili roditelje?

Jesu li učenice lošije u matematici? ‘Kad cijeli život slušaš da si lošija, počneš u to vjerovati’

Učenica želi postati građevinarka, ali njeni roditelji ne odobravaju: Što biste joj vi savjetovali?
Jednakost IN, stereotipi OUT logo