Pretraga

Neke zagrebačke škole uvele zdravije jelovnike: Učenici baš i nisu oduševljeni namazom od cikle

Grad Zagreb je početkom ove nastavne godine najavio uvođenje jedinstvenih jelovnika za sve osnovne škole kojima je osnivač. Ti jelovnici su zapravo zdravija verzija od dosadašnjih te je plan postepeno ih uvoditi u škole diljem Zagreba s obzirom na opremljenost kuhinja. Neka od zdravih jela koja se nalaze na tim jelovnicima je i namaz od cikle, a pročelnik Ureda za obrazovanje, sport i mlade Grada Zagreba Luka Juroš otkrio nam je kako upravo s tim namazom učenici uopće nisu oduševljeni te ga ne jedu. Kako bi se izbjeglo bacanje hrane, Juroš je naglasio kako će se školski kuhari i kuharice sastati sa stručnjacima koji će malo prilagoditi zdrave jelovnike.

namaz od cikle na kruhu

Foto: Unsplash

Neke zagrebačke škole od ovog rujna, dakle s početkom nastavne godine, uvele su zdravije jelovnike koje je za njih pripremio Grad Zagreb. Dio je to druge faze unapređenja školske prehrane u Zagrebu kojoj je glavni cilj kvalitetnija prehrana učenika. Zdravija jela i namirnice postepeno bi se trebale uvesti u sve škole kojima je Grad Zagreb osnivač, a među tim zdravijim jelima je i namaz od cikle.

– Prošli tjedan dobili smo jedno izvješće o namazu od cikle i mislim da nikoga neće iznenaditi da velik dio ponuđenih obroka nije bio konzumiran. Ali, to je također dio nečega što očekujemo. Promjena prehrambenih navika je proces koji traje. Sada prikupljamo podatke od kuhara i kuharica u školama te će se oni sastati sa stručnjacima koji su izradili te jelovnike, rekao je pročelnik Ureda za obrazovanje, sport i mlade Grada Zagreba, Luka Juroš.

Dodao je i kako ovo nije prvi put da Grad Zagreb ima jedinstvene jelovnike te da su se oni prvo uveli u vrtiće. Naglasio je i kako je sada plan nastaviti sa zdravijim jelovnicima kako bi djeca kod prelaska iz vrtića u školu mogla nastaviti sa zdravim navikama. No, kako u usađivanju tih navika ne sudjeluje samo škola, već dobar dio dolazi od kuće, ispričao je kako i sam vodi ‘borbe’ po pitanju prehrane sa svojim sinom.

– Otac sam jednog prvašića i cijeli njegov život imamo borbe s prehranom, tako da znam iz prve ruke. Znam da prehrambene navike su stvarno veliki izazov, svjesni smo da to neće biti od danas do sutra, ali radimo na tome i kontinuirano ćemo surađivati sa školama, sa stručnjacima, ulagati sredstva da ta promjena bude sustav, poručio je Juroš.

Cijeli podcast s Lukom Jurošem možete pogledati na našem YouTube kanalu ili u videu ispod ili na Spotifyu.