Pretraga

Učenici zagrebačkih osnovnih škola dobivaju zdravije jelovnike: Evo kako će izgledati meni

A- A+

Grad Zagreb uvodi mnogo promjena po pitanju prehrane u osnovnim školama kojima je osnivač. Učenici će u narednom periodu postepeno dobivati zdravije obroke na školske jelovnike, planira se i zelena javna nabava. Sve to događa se jer je od prošle školske godine Grad smanjio troškove roditelja za prehranu učenika za 1.8 milijuna eura u usporedbi s 2022., a škole su u usporedbi s tom godinom imale povećane prihode za 3.2 milijuna eura. Tako da će se ulaganja u školske kuhinje pa i u prehranu u nastaviti i u školskoj godini 2023./2024.

Foto: Unsplash

Od nove školske godine, koja započinje ovog ponedjeljka, učenici zagrebačkih osnovnih škola dobit će zdravije jelovnike. Dio je to druge faze unapređenja školske prehrane u Zagrebu, nakon što je od siječnja 2023. krenula prva faza koja je uključivala besplatan obrok za svu djecu u osnovnim školama, ulaganje u školske kuhinje za povećanje kapaciteta prehrane, smanjenje računa roditelja učenika za prehranu te povećanje prihoda školama upravo za prehranu.

Ciljevi prve faze su ostvareni te je broj djece koja su obuhvaćena prehranom u školama u prošloj školskoj godini povećan za 15.000 djece. Od toga je povećana brojka za 1.500 djece više koja sada imaju topli obrok u školi, dok većina učenika dobiva mliječni obrok u školi u skladu s kapacitetima školske kuhinje. Grad Zagreb je od početka drugog polugodišta u školskoj godini 2022./2023., kada je na snagu stupila Vladina odluka o financiranju obroka za učenike u svim osnovnim školama u Hrvatskoj, uložio 750.000 eura  u kuhinjsku opremu i inventar.

Na meniju puding od kruha, kelj varivo, namaz od cikle

Računi roditelja za školsku prehranu su u usporedbi s 2022. godinom smanjeni za 1.8 milijuna eura, a školama su prihodi za prehranu narasli za 3.2 milijuna eura. Upravo zbog toga, Grad Zagreb odlučio je nastaviti raditi na boljoj školskoj prehrani i ove školske godine 2023./2024. To je sve bio dio prve faze koja je trajala do sada, a s početkom nove školske godine kreće druga faza u kojoj je glavni cilj kvalitetnija prehrana učenika.

Tijekom ljeta Grad Zagreb je od Prehrambeno biotehnološkog fakulteta u Zagrebu naručio jelovnike za novu školsku godinu i to za jesenski period nastave. Time po prvi put osnovne škole u Zagrebu imaju objedinjene jelovnike koji sadrže kvalitetnije i zdravije namirnice i jela. Profesorice s PBF-a, Martina Bituh, Ivana Rumbak i Ana Ilić napravile su 35 mliječnih obroka, 35 ručkova i 35 užina. Primjer njihovog jelovnika možete pogledati u tablici ispod.

školski jelovnik sa zdravijim jelima za osnovne škole u zagrebu

Foto: srednja.hr

Uvođenje novih, zdravijih jelovnika neće utjecati na cijenu školske prehrane za roditelje

Ovi novi jelovnici podložni su promjenama od škole do škole, a valja naglasiti kako neće odmah prvog tjedna nastave ti jelovnici biti u školama. Škole su prije samog početka nastave dobile jelovnike i sada se od njih očekuje da prema svojim mogućnostima uvedu zdravije obroke u školsku prehranu za učenike. Jelovnici su izrađeni sukladno Nacionalnim smjernicama za prehranu učenika u osnovnim školama i vode računa o alergijama i alergenima.

Valja naglasiti kako uvođenje ovih novih, zdravijih jelovnika neće utjecati na cijenu školske prehrane za roditelje. Škole su od prošle školske godine dobile povećanje prihoda za prehranu i sada će im iz Grada uvjetovati da to povećanje opravdaju kvalitetnijim jelovnicima koje su im pripremili.

Izdvojeni članak

Kako bi trebali izgledati školski obroci? Postoje dva dokumenta koji to propisuju

Grad kreće i s pilot projektom Zelene javne nabave hrane

Nastavno na to, Grad Zagreb planira daljnje ulaganje u opremanje kuhinja, proširenje kuhinja gdje je to moguće i povećanje potrebnog kadra za što je potrebna suradnja s Ministarstvom znanosti i obrazovanja koje odobrava zaposlenja i nova radna mjesta. One škole koje se nemaju prostora gdje proširiti kako bi imali vlastitu kuhinju koja bi pripremala obroke, Grad će napraviti distribucijske kuhinje u skladu s prostornim kapacitetima kuhinje. Sve to spada u drugu fazu unaprjeđenja prehrane u osnovnim školama.

Uz to, gradonačelnik Tomislav Tomašević osnovao je i radnu skupinu za razvoj unaprijeđenog modela prehrane koja će pratiti uvođenje zdravijih jelovnika i paralelno raditi na modelu prehrane, smanjenju otpadaka hrane te potporu djeci s posebnim prehrambenim potrebama.

Druga faza uključuje i pilot projekt Zelene javne nabave hrane kojoj je cilj održiv sustav prehrane tako da se hrana koja se priprema u školskim kuhinjama nabavlja od lokalnih OPG-ova i gospodarstvenika. Za sudjelovanje u tom pilotu za sada je zainteresirani 30 škola, a cilj Grada Zagreba je da barem 15 posto svih obroka u tim školama bude održivo proizvedeno i pripremljeno.

Copy link
Powered by Social Snap