Pretraga

Nema cuge za Purgere

A- A+

                                                             

Uskoro u Zagrebu više nećete smjeti popiti pivu. Dobro, na javnoj površini. Ali nećete smjeti niti šetati po parkiću s pivom u ruci.

Zato što je Skupština grada Zagreba odlučila donijeti odluku kojom zabranjuje ispijanje alkohola ili zadržavanje s alkoholom na javnim površinama. Ova odluka neće se odnositi samo na maloljetnike, već na sve građane uopće, a svatko tko to učini bit će opaljen po džepu sa 100 ili pak 1000 kuna. Zastupnici u skupštini se još nisu dogovorili kolika će kazna biti i hoće li zaista ta odluka zaživjeti, ali saznat ćemo uskoro na sljedećoj sjednici Gradske skupštine. 

Pročelnik za zdravstvo grada Zagreba, Zvonimir Šostar vrlo je zadovoljan tom odlukom i veseli se što je i policija objeručke prihvatila nadolazeće promjene.

Još 14. veljače Šostar je objasnio novinarima kako je ovo jako dobra odluka koja će dugo zaživjeti jer “maloljetnici nemaju što raditi vani iza 23h navečer bez pratnje roditelja“. Također Šostar kaže da će ova suradnja policije, Državnog inspektorata, a i sanitarnih inspektora uroditi plodom, te će se tako spriječiti prodaja alkohola maloljetnicima, kao i konzumacija alkohola na javnim površinama.

No, s pročelnikom Šostarom ne dijele svi mišljenje. Tako je i predsjednik Vijeća učenika grada Zagreba, Mihael Salopek bio iznenađen ovom odlukom te upozorio kako se će mnogima to biti veliki šok i nepoznanica te da postoji mogućnost da će doći do općeg građanskog neposluha na tu odluku.

Salopek je također komentirao kako je trebala postojati javna rasprava osim one u Skupštini, te da bi i sami srednjoškolci trebali imati svoj glas u takvoj potencijalnoj raspravi. Na pitanje gdje će se sada okupljati mladi, predsjednik Vijeća učenika kaže da zapravo nema ideju, jer kad je vani lijepo vrijeme morat će biti u zatvorenim vlastitim prostorima ili pak u klubovima.

Pitanje je hoće li  grad Zagreb ovom javnopovršinskom prohibicijom uložiti novac kojim će popuniti već ionako praznu gradsku blagajnu u neke nove sadržaje za mlade, koji će ih zaokupiti da ne kampiraju po klupicama gradskih parkova. No u Zagrebu je to višegodišnja tradicija, tako da će ova odluka mnogima teško pasti, a pogotovo mlađoj populaciji.