Pretraga

U ovom gradu brinu o djeci s teškoćama u razvoju: Otvorili su prvi park za socijalnu inkluziju

Pješčanik koji je svojom visinom prilagođen za pristup invalidskim kolicima, različite taktilne površine, aromatično bilje za senzorne podražaje. Sve to dio je prvog senzoričkog parka za socijalnu inkluziju djece u Zadru. Izgrađen je u sklopu projekta ‘Inclusive Play’ kojem je cilj socijalna inkluzija osoba s poteškoćama u razvoju. Kako nam je rekla ravnateljica Dječjeg vrtića Latica u Zadru, ovaj senzorički park poseban je jer je jedan od rijetkih u Hrvatskoj koji se nalazi na javnoj površini, a ne u sklopu neke ustanove.

park za djecu u Zadru

Inkluzivni park u Zadru | foto: Grad Zadar

U Zadru sva djeca, posebice ona s teškoćama u razvoju ili invaliditetom, mogu uživati u novom senzoričkom parku Vruljica koji potiče socijalnu inkluziju. Sve sprave, njih 20, prilagođene su djeci koja su u invalidskim kolicima, a važnost je jer se u tom parku na javnoj površini mogu igrati baš sva djeca. Park potiče različite osjetilne podražaje, a može se primijeniti za rekreaciju i rehabilitaciju. Park za socijalnu inkluziju novi je koncept u kojem se postiže iskustveno, cjelovito i socijalno učenje.

Djeca u kolicima mogu se samostalno ljuljati

Anita Rudić, ravnateljica Dječjeg vrtića Latica u Zadru koji je partner na projektu ‘Inclusive Play’, rekla nam je da parkovi slične namjene postoje u Hrvatskoj, no da se oni uglavnom nalaze u sklopu određene institucije ili ustanove. Tako su dostupni samo za korisnike tih ustanova.

– Naravno da bi ovakvi parkovi na javnim površinama, dostupni svima, pridonijeli bržoj i kvalitetnijoj socijalnoj inkluziji. Roditelji su s velikim iščekivanjem dočekali otvaranje. Velika posjećenost nam je bila od velikog značaja jer je to podrška za naš trud i rad. Roditelji nisu krili svoje zadovoljstvo i povratne informacije su pozitivne, a i sama djeca su pokazala radost i zaigranost, kazala je za srednja.hr Rudić.

park zadar

Inkluzivni park za djecu u Zadru | foto: Grad Zadar

Park ima 20 sprava, a to su tobogani, klackalice, ljuljačke, vrtuljci i razne vrste penjalica. No, posebno je što su sve te sprave prilagođene za djecu s višestrukim teškoćama. Rudić nam je objasnila da dijete koje se kreće u invalidskim kolicima može samostalno ili djelomično samostalno koristiti, na primjer, ljuljačku ili vrtuljak.

Izdvojeni članak
Nacionalna i sveučilišna knjižnica, NSK

Djevojka nam se požalila da NSK nije prilagođen osobama s invaliditetom pa smo istražili priču

‘Ovime se stvara sigurno i poticajno okruženje’

– U parku su postavljene različite taktilne površine, posađeno je raznoliko aromatično bilje i puna paleta senzornih podražaja kako bi sva naša osjetila mogla uživati. U sklopu parka Vruljica nalazi se i pješčanik koji je svojom visinom prilagođen za pristup invalidskim kolicima, istaknula je Rudić.

Napomenula nam je da u Zadru ne postoji inkluzivno igralište i adekvatan prostor koji bi odgovarao osobama s invaliditetom i teškoćama u razvoju. Stoga, ovakvim inicijativama u kojima se oprema smješta u sam centar sportske infrastrukture osigurava se inkluzija tih osoba. Osim u parku Vruljica, nove sprave postavljene su i u športsko-rekreacijskom centru Višnjik.

Anita Rudić

Anita Rudić, ravnateljica Dječjeg vrtića Latica | foto: projekt Inclusive Play

– Ovim se stvara sigurno i poticajno okruženje za život osoba s teškoćama i njihovo izražavanje. Sve navedeno predstavlja višestruku korist za osobe s teškoćama u razvoju u našem gradu. Od velike važnosti su obje lokacije, Vruljica i Višnjik, smještene u samom centru grada, na dobro poznatim, posjećenim i atraktivnim mjestima koje naši sugrađani već od ranije rado posjećuju. Stoga vjerujemo da će oba lokaliteta biti dobro posjećena kao što je bilo i na samom otvorenju parka Vruljica, pojasnila je Rudić.

Izdvojeni članak
sveučilište u zagrebu, zgrada rektorat

Naša sveučilišta dužna su zapošljavati osobe s invaliditetom: Pitali smo ih ispunjavaju li kvotu

‘Park mjesto gdje će biti interakcije djece s i bez teškoća’

Sredstva za opremu dobivena su projektom ‘Inclusive Play’ u kojem sudjeluje Grad Zadar, Dječji vrtić Latica, Centar za djecu i omladinu s posebnim potrebama ‘Los Rosales’ Mostar i Grad Mostar. Cilj je promoviranje i stvaranje inkluzivnih zajednica, pa su edukacije prošli i radnici vrtića, kao i roditelji.

– U sklopu projekta nabavili smo videokonferencijsku opremu i didaktiku te smo s velikim nestrpljenjem isprobali sve sprave u parku u Vruljici. Znamo da djeca najbolje uče igrom, stoga smatramo da će park sa svojom specifičnom opremom, prilagođen i djeci s višestrukim teškoćama pridonijeti poboljšanju kvalitete života djece i mladih, ali isto tako da će park biti mjesto gdje će se pružiti više prilika kako bi interakcija među djecom s i bez teškoća bila što češća i uspješnija, zaključila je Rudić.