Pretraga

Neočekivani znakovi koji ukazuju na to da imate spolno prenosivu bolest

A- A+

Nisu sve spolno prenosive bolesti tako očite da biste odmah shvatili da ste zaraženi jednom od njih. Dok neke od njih donose direktne, vidljive znakove infekcije, neke vrste takvih bolesti pokazuju suptilnije, svakodnevne simptome koje mogu biti indikacija da ste se zarazili spolnom bolešću. 

Zarazne bolesti koje se prenose spolnim putem pogađaju mnogo mladih osoba, a nije nemoguće da se dogode i vama. Iako mnogi misle da su simptomi koji se pojavljuju pri infekciji direktni i dobro vidjivi, istina je da neke spolno prenosive bolesti pokazuju neke suptilnije simptome, koje možete zamijeniti sa svakodnevnim stanjima. Nemojte se odmah smrtno zabrinuti, no ukoliko ste seksualno aktivni i imate neke od simptoma koje ćemo navesti niže u tekstu, to bi mogla biti indikacija da ste se zarazili nekom od spolnih bolesti. Moguće je da vaši simptomi nemaju veze s njima, no dobro je imati ekstra sigurnost, piše Her Campus.

Bolesti skrivene iza suptilnih simptoma

Možete imati spolno prenosivu bolest, i uopće ne biti svjesni toga. – Najvažnija stvar koju morate zapamtiti jest da postoje spolne bolesti koje imaju ozbiljne posljedice, a gotovo da nemaju vidljivih simptoma, rekla je Susan Kelly – Weeder, profesorica na Boston College’s School of Nursing. Navela je simptome koji bi mogli ukazivati na infekciju.

Izdvojeni članak

Znate li za ‘bolest poljupca’?

Bol u nižem abdominalnom području

Ako ste seksualno aktivni i trpite bol u trbuhu, ne mora biti da ste nešto krivo pojeli. Ako imate neoobjašnjivu i upornu abdominalnu bol na istom mjestu gdje obično imate menstrualne grčeve, vjerojatno biste trebali posjetiti liječnika. Nekoliko spolno prenosivih bolesti, uključujući hepatitis i klamidiju, pokazuju se kao bol u trbuhu. Ukoliko vas boli ipak malo više u trbuhu, ili ste često znali imati takve bolove, uzrok vjerojatno nisu spolne bolesti.

Bolni seksualni odnos

Seks ponekad može biti bolan, a razlozi mogu biti različiti. No ako ste bili seksualno aktivni prije, a seks odjednom boli, peče ili slično, to može biti indikacija infekcije. Klamidija, HPV i vaginalna infekcija mogu napraviti odnos bolnim, a ako je kod vas tako, posjetite doktora.

Bilo koja promjena u vaginalnom iscjetku

– Simptomi spolnog oboljenja mogu uključivati i znatne razlike u vaginalnom iscjetku, kaže Weeder. Promjena u boji, mirisu, količini ili konzistenciji je dobar znak da nešto nije u redu. Najčešće se radi o gljivičnoj infekciji, koja se može prenijeti spolnim odnosom, no nju je lako izliječiti. Ipak, ukoliko ste seksualno aktivni, može se raditi o nečemu mnogo ozbiljnijem. Klamidija, gonoreja ili trihomonijaza često se prezentiraju na ovaj način.

Simptomi slični gripi

Infekcija HIV virusom često pokazuje simptome slične gripi, zbog čega ih ljudi ne povezuju s tom spolnom bolešću. Ti simptomi uključuju groznicu, glavobolju i umor, a mogu se pojaviti u nekoliko dana ili tjedana od infekcije. Također, ti simptomi se ne moraju pojaviti godinama nakon odnosa, sve dok virus ne oslabi imunološki sustav. HIV je vrlo ozbiljan, stoga ukoliko ste imali nezaštićen seks, nemojte samo tako ove simptome pripisati gripi.

Grlobolja

Ne uzrokuju sve spolne bolesti simptome u donjem dijelu trbuha. Ukoliko ste se upustili u oralni seks, bolno grlo može ukazivati na zarazu herpesom ili gonorejom. Ipak, nemojte paničariti svaki put kad vas zaboli grlo – ono u slučaju spolnih bolesti prate čirevi, vrućica i otekle žlijezde.

Bolni mišići

Herpes, hepatitis B i HIV mogu uzrokovati bolove u mišićima i općenito cijelom tijelu. Ipak, za takve stvari obično su odgovorni drugi, bezopasni uzroci.