Pretraga

Nije šala: Boras kaže da bi Sveučilište Bandićevim doktoratom pokazalo da voli sebe i druge

A- A+

Rektor Damir Boras za N1 televiziju rekao je kako je zgrada Muzičke akademije izgrađena voljom Republike Hrvatske pa bi ona trebala i plaćati režije te održavanje te zgrade. Ukoliko to ne učini, smatra rektor, država utoliko krši ustav jer Sveučilište dovodi u opasnost. Pohvalio se i dobrim odnosima sa zagrebačkim gradonačelnikom koji je počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu, prema Borasu, zaslužio kao znak zahvalnosti. A tko nije zahvalan, napominje rektor, ne voli ni sebe ni druge.

Damir Boras | Screenshot: N1

Vrlo zanimljivu izjavu dao je u utorak rektor Sveučilišta u Zagrebu.

– Mi poštujemo gradonačelnika i imamo dobre osobne odnose, pohvalio se danas Damir Boras pred kamerama N1 televizije.

Izdvojeni članak

Bandić Sveučilištu u Zagrebu iz proračuna daje više od 400.000 kuna za TV emisiju

Istaknuo je i kako ne vidi problem da se zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću dodjeli počasni doktorat. Dapače, ustvrdio je kako je to svojevrsni izraz zahvalnosti.

– Čekamo da dobijemo izvještaj… ja sam rekao da ono što je napravio Sveučilištu treba cijeniti. Čuli ste gospodina Aziza efendiju Hasanovića: ‘Tko nije zahvalan, ne voli sebe ni nikoga drugoga’, rekao je Boras.

Ispričao je i da ne zna kada će Senat o tome donijeti odluku, no odbacio je tvrdnje da se na njih vrši pritisak pa se zbog toga odluka toliko čeka.

Podsjetit ćemo samo kako je rektor gradonačelnika sredinom prošle godine nazvao – rasnim političarem.

Tada je komentirao Bandićevu izjavu da je ‘svatko tko vrijedi u politici bio barem 3 mjeseca u zatvoru’.

– Sveučilište se ne bavi politikom, ono se bavi znanstvenom politikom i u svakodnevna prepucavanja se ne ulazi i ne mogu to komentirati. Ali, osobno mogu reći da je gospodin Bandić jedan rasni političar koji zna odgovoriti na svako provokativno pitanje, kazao je Boras.

‘Ako država ne plati naše režije, krši Ustav’

Izdvojeni članak

Poznati poduzetnik nasred Muzičke akademije popljuvao ideju počasnog doktorata Bandiću

Danas je rektor komentirao i stanje zgrade Muzičke akademije, koja prokišnjava, te s koje otpadaju dijelovi fasade.

– Izvedba zgrade je jedno, a financiranje drugo. Ne možemo ju održavati, jer kada je izgrađena voljom Republike Hrvatske nju je onda potrebno održavati, a znate da za ovakvo novo zdanje, koje je veliki robot s puno tehnologije, grijanja i elektronike… za to treba skrbiti Republika Hrvatska. Po Ustavu nitko obrazovne ustanove ne može dovoditi u probleme. Sveučilištu nedostaje minimalno 100 milijuna kuna za održavanje, a nažalost nema tog novca, ustvrdio je rektor.

Zapitao se zašto bi Sveučilište od svojih novaca plaćalo vlastite režije

Izdvojeni članak

Pismo studenta Muzičke: Odnos Bandića i Akademije prelama se preko leđa studenata

No naglasio je da novac, uložen na izgradnju Muzičke akademije, nije bačen u vjetar.

– Kada investitoru dam novac, jesam li ja odgovoran ili investitor? Novac nije bačen u vjetar, to su minimalni tehnički kvarovi… Mi smo pomogli da se to izgradi na temelju volje države… Gospođa Divjak tvrdi da za to nema novaca, što nije točno. Oni moraju postaviti prioritete, to moram otvoreno reći. Mi smo kao Sveučilište Muzičkoj akademiji pomogli s dva milijuna kuna, no nije Sveučilište ono koje to od svojih prihoda mora financirati, država je dužna nadoknaditi stvarne troškove, rekao je Boras.

‘Sve je po zakonu, vidjet ćete na sudu’

Izdvojeni članak

Hrvatski studiji podigli kaznenu prijavu protiv ministrice Divjak: ‘Zloporabila je svoj položaj’

Tvrdi i da su Hrvatski studiji zakonito uspostavljeni, sukladno Zakonu o znanstvenoj djelatnost.

– Sveučilišta osnivaju fakultete i imaju pravo odlučivati o vlastitoj strukturi, čak i da se primjenjuje Zakon o radu, ne moramo unaprijed tražiti dozvolu, no ako smo se obratili sudu koji je druga instanca, kako može Ministarstvo davati suglasnost da je nešto zakonito? Vidjet će se na sudu, Sveučilišta su autonomna, ona osnivaju fakultete i po sadašnjem zakonu imaju pravo osnivati odjele, centre i fakultete, zaključio je rektor.