Pretraga

Hrvatski studiji podigli kaznenu prijavu protiv ministrice Divjak: ‘Zloporabila je svoj položaj’

A- A+

Novoosnovani Fakultet hrvatskih studija pokrenuo je upravni spor i podnio prijavu protiv ministrice Divjak zbog kaznenog djela protiv službene dužnosti, objavili su u četvrtak s tog falulteta. Ako se dokaže da je kriva, ministrici prijeti od šest mjeseci do pet godina zatvora. Sa Studija tvrde da se ministrica nije držala zakona, već zlouporabila svoj položaj i ovlasti.

Hrvatski studiji, ministrica Blaženka Divjak
Foto: Srednja.hr, Screenshot HRT NU2

– Fakultet hrvatskih studija pokrenuo je upravni spor i podnio 16. siječnja 2020. prijavu protiv ministrice znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženke Divjak zbog kaznenog djela protiv službene dužnosti, objavili su u četvrtak s novoosnovanog fakulteta.

Drama se nastavlja…

Izdvojeni članak
vilim ribić

Divjak se zbog Hrvatskih studija žalila DORH-u, a Ribić smatra da ih država više ne bi trebala financirati

Nastavak je to drame oko promjene stausa Hrvatskih studija. Podsjećamo, ministrica je rekla kako je upis obavljen bez njezine suglasnosti te naglasila kako sa Sveučilišta nije dobila službenu obavijest o osnivanju novog fakulteta. No dekan Pavo Barišić jučer je rekao kako to nije istina te optužio Divjak da opstruira Fakultet hrvatskih studija.  Ministarstvo je na kraju Državom odvjetništvu uputilo prijedlog za ulaganje žalbe na rješenje o upisu u registar.

– U prijavi, koja je podnesena Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, navodi se kako postoji osnovana sumnja da je ministrica Divjak zloporabom položaja i ovlasti Sveučilištu u Zagrebu prouzročila štetu te time počinila kazneno djelo opisano i kažnjivo po članku 291. stavku 1. Kaznenoga zakona, navode sa Fakulteta hrvatskih studija.

Kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora?

Inače, Kazneni zakon za zloporabu položaja i ovlasti propisuje kaznu od šest mjeseci do pet godina zatvora.

– Ministrici se stavlja na teret da u postupku reakreditacije Hrvatskih studija u razdoblju od 4. svibnja 2018. godine do 15. siječnja 2020. godine nije, nakon što je primila pozitivnu Akreditacijsku preporuku Agencije za znanost i visoko obrazovanje, izdala potvrdu o ispunjavanju uvjeta za obavljanje djelatnosti visokoga obrazovanja i znanstvene djelatnosti, napominju s Hrvatskih studija.

Tvrde da nije poštivala zakon

Ističu da je ministrica je to bila dužna napraviti prema članku 22. stavku 4. Zakona o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju.

Taj stavak propisuje da ministrar mora reagirati na akreditacijsku preporuku Agenicije za znanost i visoko obrazovanje.

Rezultat provjere iz stavka 3. ovoga članka akreditacijska je preporuka kojom Agencija preporuča ministru:

1. izdavanje potvrde o ispunjavanju uvjeta za obavljanje djelatnosti ili dijela djelatnosti predmetima vrednovanja iz stavka 1. ovoga članka ako je akreditacijska preporuka pozitivna,

2. uskratu dopusnice za obavljanje djelatnosti ili dijela djelatnosti predmetima vrednovanja iz stavka 1. ovoga članka ako je akreditacijska preporuka negativna,

3. izdavanje pisma očekivanja s rokom uklanjanja nedostataka do tri godine, koje u slučaju visokog učilišta može obuhvatiti zabranu upisa studenata u razdoblju određenom pismom očekivanja, stoji u Zakonu.

– Umjesto da izvrši svoju zakonsku obvezu i time okonča postupak reakreditacije, ministrica je u dva navrata vršila pritisak na Agenciju za znanost i visoko obrazovanje tražeći promjenu akreditacijske preporuke čime je narušavala ne samo autonomiju sveučilišta nego i zakonom zajamčenu neovisnost Agencije, zaključuju u priopćenju.

Nova informacija – četvrtak u 18:20

Iz Županijskog državnog odvjetništva Telegramu su potvrdili kako su jučer, na prijedlog Ministarstva obrazovanja, podnijeli žalbu Trgovačkom sudu u Zagrebu, vezano za upis Fakulteta hrvatskih studija u Sudski registar bez njegova prethodnog upisa u Upisnik visokih učilišta, što je zakonski preduvjet.