Pretraga

Nino Raspudić, koji sada ulazi u politiku, 2009. je bio protiv blokade Filozofskog: Nema tu pendreka, ovo je reality

A- A+

Prof. dr. sc. Nino Raspudić bit će predvodnik liste Mosta u jednoj izbornoj jedinici na idućim parlamentarnim izborima. Na društvenim mrežama publika se danas prisjetila njegova nastupa na tribini protiv blokade Filozofskog fakulteta kojom su se studenti borili za besplatno obrazovanje. Iako je bio protiv blokade, Raspudić je tada, u palestinskoj marami, zastavom Kube na majici i uz Chomskyjevu knjigu, zagovarao štrajk nastavnika.

screenshot: YouTube

Palestinska marama, zastava Kube na majici i knjiga Mediji, propaganda i sistem Noama Chomskog na stolu. Rijetko bi tko u ovom opisu prepoznao Ninu Raspudića, nositelja liste Mosta u jednoj od izbornih jedinica na predstojećim parlamentarnim izborima.

A upravo je tako profesor Raspudić u svibnju 2009. došao na tribinu protiv blokade Filozofskog fakulteta.

Izdvojeni članak

Što je blokada Filozofskog fakulteta, kako je izgledala i hoće li se ponoviti?

Tadašnja je vlast, naime, odlučila uvesti plaćanje školarina pa su studenti Filozofskog na 35 dana blokirali sve oblike nastave na fakultetu, ne bi li se izborili za besplatno obrazovanje. Vlada je nakon tog prosvjeda ipak odlučila da će država većim djelom financirati obrazovanje studenata pa smo dobili sustav kakav imamo danas (gdje plaćaju samo oni koji imaju manje od 55 ECTS-a).

No profesor Raspudić smatrao je da blokada nije primjereno rješenje te da su nastavnici ugroženiji od studenata.

– Morate se složiti sa mnom da je jednini poremećaj prekid nastave vaših profesora. Tu nema pendreka, ovo je reality, ustvrdio je tada Raspudić, kojeg je posebno zasmetalo što nije mogao parkirati ispred zgrade fakulteta.

Ipak, ondje su bili parkirani novinari pa je studentima pojasnio kako su oni prvo bili za njih pa se onda okrenuli protiv njih, dok je on od samog početka bio – protiv.

Borio se za radnička prava, pozivao na štrajk

No mnoge će začuditi što je Raspudić tada žestoko bio za očuvanje (svojih) radničkih prava.

Ispričao je kako je neko vrijeme nakon što je u Jutarnjem listu izašao pamfletić  koji govori kako profesori ništa ne rade, Vlada izašla sa zahtjevom za smanjenje plaće od 6% u javnom sektoru.
Prvi put nakon 9 godina rada na fakultetu, to ga je, ispričalo, navelo da se i sindikalno angažira.

– Bolonjska reforma je u Hrvatsku uvedena kao pozerski čin, po načelu ‘vidila žaba da se konj potkiva pa u ona digla nogu’, i ona se najviše lomila preko profesora.Dovedeni smo u situaciju da se od nas očekuju japanski standardi. Mi svake godine i godinu dana unaprijed moramo dati termine gdje ćemo i kada održati ispite, požalio se Raspudić.

POGLEDAJTE VIDEO:

Naglasio je i kako im je natovaren i administrativni posao, a plaćeni su, citiramo, ‘manje nego komunalni redar u Zagrebačkom holdingu’.

Pozivao na prekid blokade

Studente je zato pozvao da prekinu blokadu, ali i da podrže štrajk nastavnika, a ne da ih blokadom tjeraju da rade preko ljeta.

– A kako će se štrajk nadoknaditi? Isto preko ljeta?, pitala je Raspudića jedna studentica, kazavši mu kako je licemjeran.

– To je naša odluka, odgovorio je.

– Pa i ovo je naša odluka. I mi želimo ići na more, zaključila je studentica.

POGLEDAJTE VIDEO: