Pretraga

Ovako je splitski gradonačelnik prije izbora najavljivao Građanski odgoj: Sad šuti na naša pitanja

A- A+

Unatoč tome što je najavljivao uvođenje Građanskog odgoja u predizbornoj kampanji, splitski gradonačelnik Ivica Puljak na naša pitanja o tome – šuti. Posljednjih mjesec dana pokušavamo doći do odgovora postoje li takvi programi u planu za škole u gradskoj ingerenciji i, ako ne, gdje je zapelo, no odgovora na naše upite jednostavno nema. Šutljivi su i iz splitskog ogranka MOST-a, jednog od većih partnera u splitskoj gradskoj vlasti.

Ivica Puljak

Foto: Pixabay | srednja.hr

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak pred lokalne je izbore bio gost u podcastu portala srednja.hr. Tad je, među ostalim, istaknuo da se zalaže za uvođenje Građanskog odgoja i obrazovanja u škole pod gradskom ingerencijom.

– Može se uvesti i neki od programa, kao što je Rijeka uvela građanski odgoj. Naš politički cilj je uvesti građanski odgoj, naravno, to ne ovisi samo o meni, to ovisi o gradskom vijeću. Sve su to stvari o kojima se da razgovarati. Sretne su okolnosti da je svim strankama stalo do obrazovanja, nitko neće biti protiv gradnje nove škole, kazao je Puljak u svibnju prošle godine.

Izdvojeni članak
ivica puljak

Puljak za srednja.hr o organizaciji škola: ‘Treba postaviti ljude koji znaju školstvo, financije menadžment’

Zagrebačke škole dobivaju čak dva programa

U međuvremenu je smjenom vlasti u Zagrebu i dolaskom Tomislava Tomaševića najavljen ne jedan, već dva programa Građanskog odgoja u zagrebačkim školama. Građanski odgoj i obrazovanja kao izvannastavna aktivnost u zainteresiranim osnovnim i srednjim školama te Škola i zajednica, fakultativni predmet za srednje škole, čiji su nastavni program izradili stručnjaci s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci. Konkretno, Škola i zajednica u Rijeci ove godine pilotira u Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji, a od jeseni će ići u čak 17 škola. U Zagrebu će taj isti predmet ući u čak 47 škola.

– Kao gradonačelnik Zagreba, posebno mi je zadovoljstvo, sretan sam, radostan i uzbuđen da idemo s dva programa u zagrebačke škole od iduće školske godine. Vjerujem da će nakon pilot godine, posebno zaživjeti program Škola i zajednica, jer je fokusiran na aktivno promišljanje o demokraciji i na aktivno sudjelovanje u radu škole i lokalne zajednice, što mislim da je posebno potrebno ovom društvu. Ovo je jedan početak jednog novog obrazovanja ne samo u Zagrebu već i u RH koji će iznjedriti aktivne građane od čega će cijelo društvo biti bolje, mislim da ćemo svi živjeti bolje i tolerantnije u ovom gradu, kazao je Tomašević, rekao je prilikom predstavljanja dvaju programa Građanskog odgoja zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

U Rijeci se već duže vrijeme provodi regularni program Građanskog odgoja kao izvannastavna aktivnost, a od ove i iduće godine, kako smo već spomenuli, nastupa i Škola i zajednica.

Izdvojeni članak

Doznali smo koje škole u Zagrebu planiraju uvesti predmet Škola i zajednica, provjerite je li vaša na popisu

Ivica Puljak ne odgovara na naša pitanja

Iz tog smo razloga odlučili kontaktirati splitskog gradonačelnika Puljka. Pitali smo ga što je s njegovim najavama iz predizborne kampanje da će raditi na tome da se u škole pod splitskom ingerencijom uvede Građanski odgoj i obrazovanje. Konkretno, zanimalo nas je postoje li naznake da će se taj predmet ili izvannastavna aktivnost uvesti u skorijoj budućnosti te, ako postoje, u kojoj je fazi projekt. Tražili smo gradonačelnika da nam u vezi toga da nešto više informacija.

Ako pak ne postoje naznake da bi se Građanski odgoj uskoro mogao naći na školskom ‘meniju’, zanimalo nas je gdje je zapelo, kako diše gradsko vijeće te jesu li Puljkovi partneri na vlasti eventualno protiv uvođenja takvih programa. Prvi smo upit poslali 3. veljače. Kako nismo dobili odgovor, upit smo, pisanim putem, poslali i 14. veljače. Do današnjeg dana od splitskog gradonačelnika Ivice Puljka nismo dobili odgovor.

Prošloga smo tjedna dodatno kontaktirali iz splitski MOST, inače Puljkove koalicijske partnere. Njih smo pitali podržavaju li uvođenje Građanskog odgoja i obrazovanja u splitske škole i, ako da, pod kojim uvjetima. Ukoliko su protiv takvih programa, zamolili smo ih da nam u par rečenica objasne zašto. Splitskom ogranku MOST-a upit smo poslali 23. veljače, no odgovor, kao i od gradonačelnika, još uvijek nismo dobili. Zagreb i Rijeka ove i iduće godine uvode niz novih programa Građanskog odgoja, a iz Splita, unatoč najavama u predizbornoj kampanji, čujemo samo gromoglasnu šutnju. Ako i kada dobijemo odgovore gradonačelnika Puljka i njegovih partnera iz MOST-a, na portalu ćemo ih objaviti u cijelosti.