Pretraga

‘Nitko od sendviča nije krepao’: Besplatni obroci podijelili mišljenja, a mi želimo čuti vaše

A- A+

Od 9. siječnja u svim osnovnim školama u Hrvatskoj učenici imaju pravo na besplatan obrok, odnosno na obrok za koji je Ministarstvo znanosti i obrazovanja osiguralo iznos od 1,33 eura za jedan obrok svakog dana kada su učenici u školi. Još prije nastupanja ove mjere na snagu izazvalo je mnoge polemike u javnosti, posebice oko toga kako će škole bez kuhinje i blagovaonice to organizirati, a uz to najviše su se kritizirali jelovnici za te obroke.

Besplatni obrok u Osnovnoj školi Ksavera Šandora Gjalskoga u Zagrebu | Foto: Ramona Ščuric, srednja.hr

‘Koji školski meni, katastrofa’, ‘Za 10 kuna po djetetu može se dobiti puno bolje od bureka i krafne’, ‘Djeca uglavnom nemaju naviku jesti zdravu hranu, zahvaljujući navikama od doma. Već smo davno prije pokušali sa zdravim marendama pa je konzumacija pala na 30 posto’, ‘Nemaju sve škole uvjete za dobar topli obrok, dok se to ne riješi i ovaj meni što djeca imaju je u redu, barem nitko od djece ne mora gladovati’, ‘Kada čitam komentare imam osjećaj da su im do sad roditelji davali pečeni losos u integralnom pecivu pa je sad problem sendvič. Nitko od sendviča nije krepao’.

Izdvojeni članak
besplatni školski obrok

[FOTO+VIDEO] Prvi je dan podjele besplatnih obroka u školama, evo kako je to izgledalo

Ovo su samo neki od komentara na našim društvenim mrežama na vijesti o tome da se od 9. siječnja u sve osnovne škole u Hrvatskoj uvodi besplatan školski obrok, odnosno obrok koji financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja u iznosu od 1,33 eura po obroku. Još su se danima prije uvođenja ove mjere raspravljalo o tome kako će škole koje nemaju kuhinju i blagovaonicu to organizirati, a uz to se najviše kritizirao jelovnik koje su škole pripremile za te obroke.

Izdvojeni članak

Kako bi trebali izgledati školski obroci? Postoje dva dokumenta koja to propisuju

Iako postoje dva dokumenta koji propisuju što bi učenici trebali jesti u školi, u nekim se školama svaki dan za besplatni obrok dijeli pekarski proizvod, u nekima uopće nema kuhanog obroka, dok su u jednoj zagrebačkoj školi koju smo prvog dana uvođenja ove mjere i posjetili učenici imali izbor besplatnog obroka, a u nekim školama taj je obrok bio kuhani poput gulaša s njokima. Kako se od svake škole ovaj obrok razlikuje, bilo da ste učenik, nastavnik ili roditelj učenika, odgovorite nam u našoj anketi – jeste li zadovoljni besplatnim obrokom u svojoj školi?

Jeste li zadovoljni besplatnim obrokom u svojoj školi?