Pretraga

[FOTO+VIDEO] Prvi je dan podjele besplatnih obroka u školama, evo kako je to izgledalo

Prvog dana drugog polugodišta nakon zimskih praznika sve osnovne škole u Hrvatskoj obilježila je prva podjela besplatnih obroka svim učenicima. Obrok škole moraju pripremiti za iznos od 1,33 eura i to za oko 311 tisuća učenika. Povodom toga posjetili smo jednu zagrebačku školu tijekom velikog odmora kako bismo vidjeli kako podjela besplatnog obroka funkcionira.

besplatni školski obrok

Besplatni obrok u Osnovnoj školi Ksavera Šandora Gjalskog u Zagrebu | Foto: Ramona Ščuric, srednja.hr

U 09:40 školsko zvono označilo je početak drugog velikog odmora u Osnovnoj školi Ksavera Šandora Gjalskoga. Zbog uvođenja besplatnog obroka u sve osnovne škole u Hrvatskoj od 9. siječnja mnoge škole morale su se prilagoditi uvođenjem više velikih odmora i izmjenom rasporeda zvona kako bi svi učenici dobili svoj besplatan obrok. U OŠ Ksavera Šandora Gjalskoga, koja broji 285 učenika, prvog dana nakon zimskih praznika ugostio nas je ravnatelj Mario Keča.

– Učenici su danas dobili kruh sa šunkom ili pekmezom, čaj, jabuku i voćni jogurt. Sutra će imati žgance s vrhnjem ili svježim sirom, objasnio nam je ravnatelj.

‘Postoje učenici kojima trebaju i dva besplatna obroka u danu’

Dodao je i kako postoje učenici koji ne koriste ovu opciju, što je pokazala hrana koja je ostala nakon završetka velikog odmora, a s druge strane, govori nam ravnatelj Keča, postoje učenici kojima treba čak dva obroka u danu. Učenici koji su se poslužili besplatnim obrokom uglavnom su uzimali kruh sa šunkom, ali i jabuke su vrlo brzo nestale, a kako je to sve izgledalo možete pogledati u videu ispod.

@srednja_hr Što ste vi danas imali u školi za besplatan obrok? Pišite nam u komentare, a više o tome kako je protekao prvi dan podjele besplatnog obroka u svim osnovnim školama u Hrvatskoj pronađite na linku u opisu profila 👆🏻 #srednjahr #obrok #besplatniobrok #skolskiobrok #uzina #skola #osnovna #osnovnaskola #ucenici #nastava #velikiodmor #fyp #foryou #foryoupage ♬ Food – eas Ratta

Pročelnik za obrazovanje Luka Juroš na otvaranju nove zgrade XII. gimnazije u Zagrebu rekao je kako nema nikakvih problema sa školskom prehranom i besplatnim obrocima.

– Od oko 63 tisuće učenika očekujemo da će njih 22 do 23 tisuće učenika koristiti kuhani obrok. Mi sada razrađujemo model prema kojem bi svaki roditelj plaćao manje nego dosada, da svako dijete ima besplatni obrok te da se povećaju prihodi škole kako bi mogla pružati topli obrok i da bi se poboljšala kvaliteta tih obroka, istaknuo je Juroš.

Nekim školam anedostaje prostora, a nekima kuhari

Podsjetimo, Grad Zagreb nam je uoči uvođenja ove mjere potvrdio kako će svim učenicima besplatni obroci biti osigurani. U početnoj će fazi, kako su naveli iz Grada, vrsta obroka koje će učenici moći konzumirati u školi ovisit će o prostornim i kadrovskim kapacitetima pojedine škole, a u protekla dva mjeseca Grad Zagreb je školama odobrio skoro 300 tisuća eura za nabavu opreme i inventara kako bi svaki učenik mogao dobiti besplatan obrok.

– Sve osnovne škole u Gradu Zagrebu imaju školsku kuhinju. Međutim u 11 njih ne postoje potrebni prostorni kapaciteti za kuhanje toplog obroka. Spomenutih 11 škola priprema mliječne obroke i užine za svoje učenike dok se topli obroci pripremaju i organizirano dovoze iz druge osnovne škole. Uz omogućavanje rada svih škola u jednoj smjeni, upravo je osiguravanje prostornih i kadrovskih kapaciteta za cjelodnevnu prehranu svih učenika preduvjet realizacije projekta jednosmjenske, odnosno cjelodnevne nastave. Na tom tragu, za predstojeći Javni poziv za izgradnju i dogradnju školskih objekata u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti pripremamo niz projekata izgradnje, dogradnje i rekonstrukcije škola kojima će se omogućiti jednosmjenski rad i organizacija cjelodnevne prehrane za sve učenike, poručili su iz Grada.

S kojim su se još problemima susrele škole iz Slavonije, Istre i Dalmacije, od nedostatka pribora za jelo pa do nedostatka osoblja, možete pročitati na ovoj poveznici.