Pretraga

Nitko u razredu nije znao da ju otac svakodnevno siluje: U školama kreće kampanja ‘Jedna od nas’

A- A+

Srednjoškolski dani mnogima su najljepše životno razdoblje. No ne i za M. Od malih nogu i kroz čitavu srednju školu otac ju je silovao gotovo svakodnevno. Razrednim kolegama to je otkrila putem maila, prije 15. godišnjice mature. Mladi redatelj Đuro Gavran njihove je reakcije na mail zabilježio u dokumentarnom filmu ‘Jedna od nas’. Sada u školama među maturantima započinje i istoimena kampanja, sve s ciljem edukacije o seksualnom nasilju.

Foto: Pixabay

Proteklih tjedana brojne su studentice izašle u javnost sa svojim mučnim pričama o seksualnom uznemiravanju na fakultetima. Pokrenuta je nakon toga i peticija kojom se traži uvođenje obaveznog seksualnog obrazovanja u škole, ali Ministarstvo za tu ideju baš i nije zainteresirano, rekli su nam da se teme koje spadaju pod seksualno obrazovanje već podučavaju u školama.

20 razreda prijavilo se za sudjelovanje u inicijativi ‘Jedna od nas’

Dosta vremena prije ove peticije istu inicijativu pokrenuo je i mladi redatelj, Đuro Gavran. Uputio je otvoreno pismo Vladi Republike Hrvatske i Saborskom odboru za obrazovanje, znanost i kulturu u kojem apelira na uvođenje programa prevencije seksualnog nasilja u osnovne i srednje škole kao obveznog dijela školskih preventivnih programa. Do te inicijative došlo je nakon jednog potresnog događaja kojeg je zabilježio u dokumentarcu ‘Jedna od nas’. Gavranova kolegica iz razreda bila je silovana čitavo djetinjstvo i srednju školu, ali nitko od njenih kolega to nije primjećivao. To je priznala tek u e-mailu uoči 15. godišnjice mature, a Gavranov film temelji se na rekacijama bivših razrednih kolega na to potresno priznanje. 

No, u školama se stvari po pitanju edukacije mladih na temu prevencije seksualnog nasilja ipak pokreću. Čak 20 razreda maturanata, a na poziv redatelja Gavrana, prijavilo se za besplatno online gledanje filma ‘Jedna od nas’ i diskusiju redateljem te stručnom osobom na polju prevencije seksualnog nasilja.

Projekcije filmova kreću 1. ožujka, a cilj im je dizanje svijesti javnosti o problemu seksualnog nasilja nad djecom. Pritom se i dalje ne odustaje od uvođenja prevencije seksualnog nasilja u osnovne i srednje škole kao dio obveznih školskih preventivnih programa.

Odrasli moraju naučiti djecu kako reći – ne!

To je važno, jer je jedno od petoro djece u nekom trenutku iskusilo je neki oblik seksualnog nasilja. Seksualno uznemiravanje mogu biti neprimjereni dodiri, primanje i slanje neprimjerenih poruka preko mobitela, a danas, u vrijeme naprednih komunikacijskih tehnologija to je nažalost čest slučaj. Neophodno je osnaživati djecu kako bi prepoznala situacije koje su za njih potencijalno ugrožavajuće.

Silvija Stanić iz Udruge roditelja ‘Korak po korak‘, koja je podržala inicijativu ‘Jedna od nas’, ističe kako je na odraslima odgovornost naučiti djecu da mogu i trebaju reći NE – ‘ne želim to raditi’, ‘ne želim sudjelovati u tome’, ‘nije mi ugodno, makni ruku’, ‘ne želim tako komunicirati’Stanić ističe kako seksualno nasilje ostavlja duboke psihološke tragove.

Ostavlja ih i fizičko nasilje, ali tragovi fizičkog nasilja su vidljiviji. Prije će netko primijetiti da je dijete izloženo fizičkom nasilju. Isto tako, društvena svijest o pojavnosti fizičkog nasilja puno je veća nego što je to kod seksualnog nasilja. Čak i onda kada vidimo društvene statistike, kada vidimo crno na bijelom da se radi o jednom od petoro djece, i dalje na neki način propitujemo je li to doista tako. I dalje sumnjamo jer je to možda način na koji nam je lakše razmišljati. Međutim, seksualno nasilje nije nešto od čega smijemo okrenuti glavu, odgovornost je odraslih da pomognu djeci da ostanu sigurna, zaključuje Stanić.