Pretraga

Njemačka legalizirala kanabis: Konzervativci bijesni, ali nabava robe neće biti laka

A- A+

Nakon žustre rasprave u parlamentu, ipak je Njemačka legalizirala kanabis. No, učinili su to na svoj način s vrlo strogo kontroliranim tržištem ove biljke. umjesto kafića, uvode klubove koji ne smiju imati više od 500 članova. Uvjet za članstvo je njemačko državljanstvo. Na ulici će građani smjeti imati najviše 25 grama, a kod kuće, 50 grama za osobnu uporabu. Svako kućanstvo će za vlastite potrebe smjeti uzgajati najviše tri biljke marihuane.

trava marihuana kanabis

Foto: Unsplash; Wesley Gibbs

 

Rasprava o legalizaciji kanabisa, traje već godinama. Pri tome, piše BBC, vrlo je žestoka. Međutim, njemački parlament je napravio veliki istup i odlučio legalizirati konzumaciju ove biljke koja je za jedne ‘sveta i zdrava’, a za druge narkotik koji treba izbjegavati. Već od prvog travnja, pušenje marihuane u njemačkim javnim prostorima bit će legalno za sve starije od 18 godina.

Zaštita potrošača i borba protiv mafije

U javnom prostoru, Nijemci će smjeti držati 25 grama indijske konoplje, a kod kuće će smjeti držati čak 50 grama. Iako je do sada njemački zakon propisivao kazne za pušenje marihuane, zanimljivo je istaknuti da se na to nije previše obraćala pažnja. Barem kad je riječ o policiji u pojedinim dijelovima Njemačke poput glavnog grada Berlina.

Njemački ministar zdravstva, Karl Lauterbach, poručio je da se ovom reformom želi potkopati crno tržište marihuane te uskratiti prihodi organiziranim kriminalnim skupinama. Uz to, cilj je i zaštititi pušače od kanabisa koji može biti riskantan zbog moguće kontaminacije dok putuje do potrošača kao zabranjena roba.

Izdvojeni članak
mladić pali drogu

Novo istraživanje pokazalo: Kokain se u Zagrebu najviše šmrče petkom, s dvije droge smo u europskom vrhu

Dozvoljeno pušiti, teško za nabaviti

Iako će kanabis u Njemačkoj biti legalan za kupnju, zanimljivo je da neće nužno biti i lagan za nabaviti. Samo tržište će biti strogo regulirano. Umjesto kafića kao u Amsterdamu Njemačka je odlučila uvesti nekomercijalne kanabis  klubove koji će uzgajati i distribuirati ograničene količine indijske konoplje.

Sami klubovi će smjeti imati maksimalno 500 članova i neće im se moći priključiti nitko tko nema njemačko državljanstvo. U tim klubovima, bit će zabranjeno konzumirati marihuanu na licu mjesta, a kod kuće će Nijemci smjeti uzgajati maksimalno tri biljke konoplje po kućanstvu. Također, pušenje marihuane u blizini škole ili sportskih objekata i dalje će biti ilegalno. Cilj ovih mjera je umiriti brige Eu da bi legalizacija marihuane u Njemačkoj dovela do povećanog šverca u druge zemlje koje nisu legalizirale ovu biljku.

Inače, njemački konzervativci su već najavili da će potpuno ukinuti ovaj zakon i dopuštenja ako dođu na vlast. Sama rasprava u parlamentu prilikom izglasavanja je bila vrlo žustra. Konzervativci strahuju da će ova legalizacija potaknuti mlade na uporabu droge. Strah za sigurnost mladih izrazio je i dio liječnika koji se također protivi ovoj legalizaciji.