Pretraga

Zabrinjavajuće stanje u slavonskom gradu: Trećina srednjoškolaca pije svaki mjesec, sve mlađi puše travu

A- A+

Istraživanje među srednjoškolcima u Slavonskom Brodu o problemima alkoholizma, kockanja i modernih tehnologija otkrilo je da su svi ispitanici, njih 349, barem jednom probali alkohol, pri čemu trećina pije svaki mjesec. Igre na sreću, posebice klađenje, popularnije je među mladićima. Značajan je i problem eksperimentiranja s marihuanom među mladima, a posebno zabrinjava nedovoljna roditeljska reakcija na taj problem.

foto: pixabay

Slavonskobrodska Služba za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti NZJZ-a predstavila je rezultate istraživanja o problemima alkoholizma, kockanja i modernih tehnologija među srednjoškolcima. Anketa je provedena među 349 učenika trećih razreda (16-17 godina) iz šest srednjih škola, pokazujući da su svi ispitani barem jednom probali alkohol, pri čemu trećina pije mjesečno. Istraživanje obuhvatilo je i područje igranja igara na sreću te korištenje mobilnih tehnologija, piše plusportal.hr.

– Kako bismo nešto mogli napraviti po tom pitanju, moramo najprije detektirati problem, kazala je Senka Gabud Gjurčević, voditeljica Službe za zaštitu mentalnog zdravlja.

Svi probali alkohol barem jednom, a trećina pije mjesečno

Autorica ankete, Bernarda Kirchofer, rekla je kako rezultati o alkoholu nisu iznenadili, s gotovo jednakom prevalencijom pijenja kod djevojaka i mladića. Kada je riječ o igrama na sreću, mladići ih češće prakticiraju, posebice klađenje, dok je mobitel najkorišteniji uređaj među svim mladima, s dnevnim korištenjem od minimalno četiri sata.

– Svi su barem jednom u našem uzorku probali alkohol, a trećina ih pije na mjesečnoj bazi. Kod igranja igara na sreću, postoji razlika. Mladići ih češće igraju. Najpopularnije je klađenje, a na tjednoj razini ih to čini 21. Mobilni telefoni su najkorišteniji gdje mladi dnevno ulažu minimalno četiri sata, dok djevojke češće koriste mobitele šest do osam sati dnevno, ali zbog toga imaju instalirane aplikacije za praćenje aktivnosti, kazala je Kirchofer.

Izdvojeni članak
ovisnost, čovjek kojem su ruke vezane lancima, ispred njega su tablete i cigarete

Mladi se prvi put drogiraju sa 16 godina, na liječenje odlaze nakon 10 godina: ‘Trava’ i dalje najpopularnija

‘Alkoholizam je bolest koja nije izlječiva, već je zalječiva’

Alkoholizam se ističe kao ‘stara’ ovisnost, no i dalje značajan problem, s psihičkom i fizičkom ovisnošću. Zabrinjava i podatak što preko 80 posto ispitanih smatra kako je alkohol u gradu lako dostupan.

– Na početku je to psihička ovisnost, a kasnije, kako se osoba navikava, to postaje fizička ovisnost. Alkoholizam je bolest koja nije izlječiva, ona je samo zalječiva, kazala je Katarina Marić Beraković, dopredsjednica Zajednice Klubova liječenih alkoholičara Brodsko-posavske županije.

Izdvojeni članak
policijski auto i dilanje, razmjena droge

Tinejdžeri dilali u blizini škola, policija im pretražila domove i našla ogromnu količinu droge

Mladi sve češće eksperimentiraju s marihuanom, a roditelji ne reagiraju

Na predstavljanju je posebno istaknut i problem pušenja marihuane, tim više jer ta droga može ostaviti trajne posljedice i dovesti do razvoja psihoze.

– Dolaze nam sve mlađe dobne skupine koje eksperimentiraju s marihuanom. Ono što me zabrinjava i ljuti jest to da roditelji ne reagiraju. Trebaju reagirati na bilo koju promjenu ponašanja. Opasno je za tako mladi mozak uzimati bilo koju psihoaktivnu tvar jer marihuana izaziva psihotične reakcije. Kod mladih kod kojih postoji predispozicija za razvoj psihoze, što može biti put ka shizofreniji, upozorila je Gabud Gjurčević.