Pretraga

U Hrvatskoj više od 50.000 djece ima teškoće s mentalnim zdravljem, a za njih je samo 55 psihijatara

A- A+

Više od 50 tisuća djece u Hrvatskoj suočava se s poteškoćama mentalnog zdravlja, a bilježi se i rapidan rast depresije, anksioznosti, te suicidalnosti, podaci su ovo koje je na konferenciji saborskog kluba stranke Možemo!, iznijela zastupnica Ivana Kekin. Ovu krizu mentalnog zdravlja na vidjelo su izvukli pandemija, potresi i ekonomska kriza. Stoga ova stranka, između ostalog, traži hitno uvođenje screeninga za mentalno zdravlje djece, osiguravanje psihološke pomoći u školama i osiguranje pomoći svakom djetetu kojemu je to potrebno.

Mentalno zdravlje

Mentalno zdravlje | foto: Canva

Zastupnica stranke Možemo!, Ivana Kekin, na sjednici saborskog kluba iznijela je podatke o tome da se danas više od 50 tisuća djece u Hrvatskoj suočava s poteškoćama mentalnog zdravlja, a bilježi se i rapidan porast zabilježenih slučajeva iz sfere depresije, anksioznosti, teškoća u učenju, poremećaja u ponašanju, ali i samoozljeđujućih ponašanja i suicidalnosti.

– Pandemija i potresi, dugoročna ekonomska kriza i egzistencijalna neizvjesnost, u kojoj je više od 20 posto djece u Hrvatskoj u riziku siromaštva, izvukli su ovu krizu na vidjelo, rekla je Kekin.

U Hrvatskoj ima tek 55 psihijatara

Dodala je i da se nebriga o mentalnom zdravlju djece odražava i kroz to što o tome brine tek 55 psihijatara od kojih je devetero starijih od 60 godina. Također, većina njih se nalazi u Zagrebu pa u drugim sredinama djeca i mladi nemaju nikakav pristup zaštiti mentalnog zdravlja. Kada je riječ o specijalizaciji iz dječje psihijatrije, u Hrvatskoj imamo tek 18 specijalizanata, a nedostaje i svih drugih stručnjaka iz tog područja.

– Jedina bolnica u Hrvatskoj koja liječi najteže oboljelu djecu i koja jedina ima uvjete za njihovo sigurno zbrinjavanje ima ugovorenih tek 37 kreveta. Riječ je o zagrebačkog gradskoj bolnici koja zbrinjava djecu iz cijele Hrvatske. Iz same ustanove, zajedno s osnivačem Gradom Zagrebom upozoravaju na te probleme godinama, bez odgovora Ministarstva, rekla je Kekin.

Izdvojeni članak

Sve više mladih ima problema s mentalnim zdravljem: Profesorica s KiF-a otkriva kako tjelovježba može pomoći

Predstavljeno pet hitnih mjera za rješavanje problema

S obzirom na sve ove činjenice, Kekin je predstavila pet hitnih mjera koje je potrebno početi provoditi odmah da bi se ovaj problem što prije riješio. Te mjere su:

  • implementirati screening programe za poremećaje mentalnog zdravlja djece
  • osigurati psihološku pomoć u školama (polovica škola nema psihologe, no nedostatku kadra može se doskočiti i edukacijom odgojno obrazovnog kadra)
  • osigurati stručnu psihološku pomoć svakom djetetu u potrebi, neovisno o tome gdje živi kroz deinstitucionalizaciju skrbi i organizaciju mobilnih multidisciplinarnih timova u teže dostupnim područjima
  • značajno povećati kvotu specijalizacija iz područje dječje i adolescentne psihijatrije uz prilagodbu cijene takozvanih DTP-ova (financijskog dijela koji pokriva HZZO) na način da je ta cijena konkurentna i dostatna da pokrije troškove rada
  • implementirati preventivne programe te sustavno raditi na destigmatizaciji

Kekin je istaknula i da ovo što zagovaraju na nacionalnoj razini, već provode u Zagrebu pa je navela i da je grad pokrenuo Centar za zdravlje mladih gdje se usluge pružaju po drop in principu bez uputnice za djecu i mlade te da je do sada pruženo više od sedam tisuća usluga. Također, u sklopu tog centra je i savjetovalište za mentalno zdravlje, a njihovi psiholozi idu i u terenske obilaske zagrebačkih škola.

Izdvojeni članak
Prolaznici

Pitali smo mlade što misle o mentalnom zdravlju: ‘Kod muškaraca se ono stavlja sa strane’

Zagreb plaća četiri dodatne specijalizacije za dječju psihijatriju

– Pokrenuli smo preventivni program ‘Za sigurno i poticajno okruženje u školama’ koji će Grad Zagreb, zajedno s UNICEF-om i uz podršku Centra za pružanje usluga u zajednici ‘Savjetovalište Luka Ritz’ provoditi kao pilot projekt u 27 osnovnih škola. Također smo pokrenuli  i web platformu za mentalno zdravlje koja je posjećena preko 200 tisuća puta. Od važnih infrastrukturnih ulaganja, Grad Zagreb obnavlja Psihijatrijsku bolnicu za djecu i mlade te smo osigurali jednake kapacitete za vrijeme obnove u drugim gradskim ustanovama, rekla je Kekin.

Dodala je i da, kako bi povećali broj liječnika specijalista dječje psihijatrije, Grad Zagreb prvi put u povijesti plaća četiri dodatne specijalizacije mimo Ministarstva zdravstva.