Pretraga

Nova struka kao odgovor na nezaposlenost: Doznajte koja su zanimanja ove godine najpopularnija za prekvalifikaciju

A- A+

Činjenica je da je s pojedinim zanimanjima u Hrvatskoj teško, pa gotovo i nemoguće pronaći posao. Iz tog razloga, ali i nezadovoljstva trenutnom kvalifikacijom, mnogi posežu za prekvalifikacijom. S obzirom na potražnju na tržištu rada, ne čudi kako su u protekloj školskoj godini, na Pučkom otvorenom učilištu u Zagrebu najtraženija zanimanja za prekvalifikaciju bila kuhar i slastičar.

Ako imate problema s pronalaskom posla ili vam se ne sviđa zanimanje za koje ste se školovali, uvijek postoji opcija prekvalifikacije. Tu su opciju na Pučkom otvorenom učilištu u Zagrebu u školskoj godini 2016./17. iskoristila 332 polaznika, koji su bili upisani u neki u neki od čak 23 programa prekvalifikacije koji se na POU Zagreb izvode.

Izdvojeni članak

Što upisati? HZZ odgovara kojih je 10 najtraženijih zanimanja u svakoj od županija

Najveće zanimanje za programe iz sektora turizma i ugostiteljstva

Hrvatskoj najviše nedostaje kvalificiranih konobara, ako je suditi po ovogodišnjim upisnim preporukama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Prema tim preporukama za osmaše, u 16 naših županija najviše su od svih zanimanja traženi upravo konobari, a u preostale četiri županije i Gradu Zagrebu, konobari su pri samom vrhu popisa najtraženijih zanimanja. Očito su to prepoznali i polaznici prekvalifikacije na PUO Zagreb.

– I dalje je najveće zanimanje za programe iz sektora turizma i ugostiteljstva, točnije za program kuhara i slastičara. U porastu je broj polaznika koji se odlučuju na prekvalifikaciju za zanimanje fizioterapeutski tehničar. Ovo je prekvalifikacija koja se provodi tek od 2015. godine i pokazalo se da je velika potreba na tržištu rada za zanimanjima iz sektora zdravstva, kazala nam je Snježana Zbukvić-Ožbolt s Pučko otvorenog učilišta.

Dodaje, većina ovih polaznika ide prema tržištu rada – mijenja posao ili ako su nezaposleni, traže posao u toj novoj struci.

– Veliko je zanimanje i za prekvalifikaciju upravni referent i komercijalist. Ove prekvalifikacije najčešće upisuju učenici nakon prethodno završene trogodišnje kvalifikacije kako bi si osigurali dodatnu kvalifikaciju, ali i vertikalnu prohodnost. Naime, nakon ove prekvalifikacije učenici uvjete za pristupanje ispitima državne mature i daljnjem obrazovanju, tj. studiranju, kaže nam Zbukvić-Ožbolt.

Ukoliko razmišljate o promijeni zanimanja morate imati na umu da se prekvalifikacija plaća, a cijene variraju ovisno o zanimanju. Primjerice, za najpopularnije zanimanje konobar, prekvalifikacija košta 9.600 kuna. Najviše ćete platiti prekvalifikaciju za zanimanje ekološki tehničar i fizioterapeutski tehničar, 21.000 kuna.

Izdvojeni članak

Među deset najtraženijih zanimanja u Hrvatskoj, samo za jedno potreban fakultet

Od nove školske godine mogućnost nastave na daljinu

Iz Pučkog otvorenog učilišta Zagreb kažu kako prate potrebe na tržištu rada, ali i potrebe učenika, odnosno, polaznika tako da se novi programi i novi načini i oblici rada, uvode na temelju rezultata provedenih analiza.

– Od nove školske godine Učilište će u dva srednjoškolska programa izvoditi konzultativno-instruktivnu nastavu uz mogućnost izvođenja online prijenosa u stvarnom vremenu. Ta mogućnost se nudi učenicima koji upišu program opće gimnazije. Znatan dio naših učenika aktivno se i profesionalno bavi se sportom pa im ovaj oblik nastave omogućava usklađivanje svih svojih obveza. To znači da učenik koji je na pripremama izvan Zagreba, može nesmetano preko svog računala pratiti nastavu i aktivno sudjelovati na nastavi koja se izvodi u učionici u POU Zagreb. Drugi program u kojem će se ponuditi ova mogućnost je strukovni program komercijalist, kazala nam je Zbukvić-Ožbolt.

Ove godine POU Zagreb slavi 110 godina, a kako kažu tijekom cijele godine nizom aktivnosti nastoje obrazovanje učiniti dostupnim svima. Zanimljivo je, ali i relativno nepoznato, da ondje možete završiti i osnovnu školu i to potpuno besplatno. Naime, značajan broj osoba u Hrvatskoj još uvijek nema u cijelosti završenu osnovnu školu, a dosta je i mladih koji su izgubili pravo na redovno školovanje prije no što su završili 7. ili 8. razred. To mogu učiniti na POU u Zagrebu i tako završiti i prvo jednostavno zanimanje, a troškove za to u potpunosti snosi Vlada RH.