Pretraga

Novi obrazovni programi uvedeni dan nakon upisa u srednje škole, nitko ne vidi problem

A- A+

Učenici koji mozgaju nad stranicom www.upisi.hr, mogu upisati još 25 dodatnih strukovnih kurikuluma, među kojima tri potpuno nova. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta jučer je objavilo nove obrazovne programe za 52 strukovne škole. Iako su upisi u srednje škole započeli u četvrtak, a kurikulumi koji se mogu birati prezentirani dan kasnije – nitko ne vidi problem u tome. U MZOS – u smatraju da će osmaši stići raspitati se i odlučiti o svemu do 26. lipnja, kad je zadnji dan za upise.

Upisi u srednje škole i biranje obrazovnih programa za sve učenike započelo je u četvrtak u 13 sati. Dan nakon ministar Željko Jovanović prezentirao je još 25 novih strukovnih kurikuluma koje učenici mogu izabirati. Do tog trenutka nitko nije znao što će točno biti s novim smjerovima unatoč tome što su upisi počeli, a onda je odluka o novim kurikulumima ipak donesena. 

Izdvojeni članak

Upisu u srednju: Nastavnici poručuju da je sustav nepravedan i sklon korupciji, ministar žestoko reagirao

Tri potpuno nova kurikuluma

U 52 srednje škole diljem države će uvesti eksperimentalni strukovni kurikulumi. Tri kurikuluma su posve nova, a 22 će se provoditi pod izmjenjenim nazivom i programom.
Tako će naprimjer obrazovni program tehničara za računalstvo u svom eksperimentalnom obliku biti moderniziran novim tehnologijama i pratiti gotovo svakodnevne promjene na tržištu računalnih tehnologija.

Potpuno novi kurikulumi su tehničar za jahte i marine koji će se provoditi u pomorskim školama u Bakru i Zadru, te modelar obuće i kožne galanterije i kao posljednji, smjer šumara.

MZOS: 'Nema govora o tome da je odluka donesena u zadnji tren'

Obavijest o novim strukovnim kurikulumima bit će dostupna na naslovnici www.upisi.hr koju čitaju svi kandidati, roditelji i škole, stoji u priopćenju MZOS – a. Dodaju kako nema govora o tome da je odluka donesena u zadnji tren jer prijave obrazovnih programa traju do 26. lipnja 2013., ‘što je više nego dovoljno vremena da se svi zainteresirani kandidati informiraju o programima i prijave one programe koje žele upisati’.

Ravnatelji bili u panici, danas im ipak nije prekasno

Neslužbeno doznajemo kako su u nekim školama ravnatelji tek na dan upisa saznali da su im eksperimentalni kurikulumi odobreni, i to na način da su vidjeli ponuđenu opciju novog obrazovnog programa u sustavu upisi.hr.

Nakon toga su iz MZOS – a hitno tražili potvrdu od škola, gdje su u mailu iz ravnateljstava trebali natipkati da se slažu s navedenom promjenom za koju su se prijavili.
Nekima je to sve bilo prebrzo, jer ih je strah da neće stići promovirati nove smjerove, dok drugi ravnatelji ipak smatraju da ima dovoljno vremena.

–  U petak je  14 sati je već desetak učenika napravilo pretprijavu za novi smjer tehničara za jahte i marine. Bit će učenici informirani putem medija o novom obrazovnom programu, pa zato mislim da ipak nije toliko kasno, kazao nam je Gordan Papeš, ravnatelj Pomorske škole Bakar.

Novi obrazovni programi uvedeni dan nakon upisa u srednje škole, nitko ne vidi problem
Share via
Copy link
Powered by Social Snap