Pretraga

Novi predsjednik Milanović potvrdio tko će mu biti savjetnica za obrazovanje

A- A+

Predsjednik Republike Hrvatske, Zoran Milanović, danas je stupio na dužnost. Iako se naveliko govori o tome tko će mu biti savjetnici, njihova imena još nisu službeno objavljena. Ipak, ove srijede sam je Milanović potvrdio da će mu savjetnica za obrazovanje biti Jadranka Žarković-Pečenković, bivša ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje.

Zoran Milanović; Jadranka Žarković-Pečenković| screenshot: HRT; foto: srednja.hr

U izjavi za medije koju je ovog utorka dao novi predsjednik Republike Hrvatske, Zoran Milanović, kazao je kako će imena njegovih savjetnika biti poznata sutra ili prekosutra. Istaknuo je kako se imena nekih već znaju i da neće biti prevelikih iznenađenja. Bit će ih manje nego do sada, dodao je, jer će neki od njih objedinjavati više područja.

Milanović potvrdio da će mu savjetnica biti bivša ravnateljica AZOO-a

Izdvojeni članak

[BANKROT ZNANJA] Nema novaca za najsvečaniju priredbu znanja u Hrvatskoj

Proteklih dana u javnom se prostoru pojavila informacija kako će njegova savjetnica za obrazovanje biti Jadranka Žarković-Pečenković, bivša ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje. Ove je sriejde i sam predsjednik Milanović potvrdio da će upravo ona biti njegova savjetnica. Na pitanje novinara da prokomentira negativne reakcije na njeno imenovanje, Milanović je kazao:

– Ja mislim da se ona ne zove Žarković-Pečenković, nego samo Žarković. Ali ne znam na koje zamjerke mislite. Neistina je da je sponzorirala predavanja. Ako mislimo na isto to je neistina. Nekome očito smeta. Ona nije insider, četiri godine je vodila Agenciju i bit će moja savjetnica, ne ministrica. Dakle, neće odlučivati o resursima i o sredstvima. Vodila je agenciju četiri godine, ima značajno iskustvo u tom području i ne pripada ni jednom klanu. Ne kažem da netko želi njeno mjesto, ali nekome očito smeta, ali to je ljudski, rekao je Milanović, prenosi HRT.

Odobrila usavršavanje prosvjetara na skupu Željke Markić

Izdvojeni članak

Nakon našeg upozorenja oko velikog propusta, Ministarstvo i AZOO promijenili sastave državnih povjerenstava za natjecanja

Predavanje koje je spomenuo ono je kojeg je 2016. organizirala udruga Željke Markić , U ime obitelji. Riječ je o dvodnevnom skupu ‘Obitelj i škola: ključ odgoja za vrijednosti’. Agencija za odgoj i obrazovanje, na čijem je čelu tada bila Žarković, odobrila je da se učitelji, profesori i odgojitelji stručno usavršavaju na tom skupu. Portalnovosti.com otkrio je tada da se preko Agencije na skupu usavršavalo 119 prosvjetara, koji su ostvarili pravo na naknadu troškova od matičnih škola.

Isti portal navodi kako su sudionici, između ostaloga, upozoravali polaznike na opasnost da djeca s homoseksualnim sklonostima ‘pervertiraju’ njihovu djecu. Drugi govornik je prokazao moćni ‘LGBT lobi’, ‘rodnu ideologiju’ i ‘spolni odgoj’, koji od seksualno ‘zbunjene’ djece proizvode homoseksualce. Treći je kazao da je dekristijanizacija uslijedila zbog legalizacije ‘grijeha pobačaja, ateizma, razvoda i transseksualnosti’, dok je četvrti dodao da je ‘osoba koja je primila vjerski odgoj bolji čovjek’ od drugih. Na više panela davane su upute prosvjetarima za borbu protiv ‘militantnog sekularizma’, ‘komunističkog naslijeđa’ i ‘kršćanofobije’, uz savjete kako djecu učiti patrijarhatu i zamkama spolnog odgoja u školama, pisao je 2016. godine Portalnovosti.com.

Ukidanje Oskara znanja

Izdvojeni članak

Na čelu AZOO-a pod velom tajni izabrana profesorica iz škole premijerova sina

Kako smo, pak, pisali u siječnju 2015. godine, Žarković-Pečenković izabrana je za ravnateljicu Agencije za odgoj i obrazovanje pod velom tajni. Upravno vijeće Agencije s medijima nije željelo komunicirati oko izbora. Čak niti nakon izbora i nakon što je 11 kandidata potvrdilo da su dobili obavijest da je Žarković-Pečenković nova ravnateljica, Agencija nije željela potvrditi njeno imenovanje. Ni sama Žarković-Pečenković nije odgovarala na pozive medija. Glasno se uoči izbora spekuliralo o pritiscima SDP-a i HNS-a koji su, prema pisanjima medija, gurali svoje kandidate. Inače, prije imenovanja za čelnu osobu Agencije, Žarković-Pečenković predavala je u gimnaziji koju je pohađao sin Zorana Milanovića, koji je tada bio premijer.

Potez po kojemu mnogi pamte Žarković-Pečenković dogodio se na samom početku njena mandata. U lipnju 2015., obaviješću od četiri retka, Agencija za odgoj i obrazovanje naprasno je ukinula nagradu Oskar znanja, koja se dodjeljuje najuspješnijim učenicima na državnim i međunarodnim natjecanjima. Jer, kazali su tada u AZOO-u, novca za tu svrhu nije bilo. Nakon pritiska medija, nagrada najboljim učenicima ipak je vraćena.

Prije no što je postala ravnateljica AZOO-a, Jadranka Žarković-Pečenković dugi je niz godina radila u zagrebačkoj Klasičnoj gimnaziji, gdje je predavala psihologiju te radila kao školska psihologinja. Bila je članica Školskog odbora, te je nosila status profesora savjetnika te je bila dugogodišnja vanjska suradnica Agencije za odgoj i obrazovanje.

Jadranku Žarković-Pečenković zamolili smo za komentar na imenovanje na mjesto savjetnice predsjednika RH, ali odgovor do zaključenja ovog teksta nismo dobili.