Pretraga

Novi predstavnik splitskih studenata: Želi bolju hranu u menzi i veći kapacitet smještaja

A- A+

Mateo Marušić izabran je za novog predsjednika Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu. Na tom mjestu zamijenio je dosadašnjeg predsjednika Josipa Podruga. Mateo je inače student treće godine elektrotehnike na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, a rekao nam je koji su njegovi planovi za ovaj predsjednički mandat te na koji način želi unaprijediti kvalitetu života svih studenata u Splitu.

Mateo Marušić (lijevo) s bivšim predsjednikom SZ Sveučilišta u Splitu / Foto: Facebook Studentski zbor Sveučilišta u Splitu

Mateo Marušić student je treće godine preddiplomskog studija Elektrotehnike i informacijske tehnologije na splitskom FESB-u. Do nedavno je bio predsjednik Studentskog zbora FESB-a, a prije nekoliko dana postao je predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu.

Program na temelju kojeg je izabran za predsjednika sveučilišnog zbora bazirao je na dosadašnjem radu koje je provodio na svojem fakultetu putem fakultetskog Zbora, a koji se, kako kaže, pokazao kao dobar za ono što studentima nedostaje.

Izdvojeni članak

Najveći izborni debakl ikad: Može li se ovo stvarno nazvati festivalom?

– U zadnje tri godine koliko djelujem u zboru na FESB-u dosta smo radili na približavanju Studentskog zbora kao tijela studentima te jačanju kvalitete studentskog standarda. Bazirali smo se na pristupačnosti i otvorenosti Studentskog zbora, kako online tako i fizički, kroz novouređene prostorije koje do tada nisu bile u funkciji. Sređivanje osnovnih sredstava te kvalitetan pristup i djelovanje pokazalo se ključnim iz godine u godinu. Marljivim radom nastojali smo učiniti najbolje za naše kolege, što se na kraju odrazilo u vidu boljeg studentskog vrednovanja kroz ankete. Svake godine imali smo povećanje da bi prošlu akademsku godinu završili s ocjenama 3.9 i 4.0. To je ujedno i najveći skok u ocjeni za rad neke službe na fakultetu otkako se anketa provodi. Ovim putem zahvalio bih se kolegama iz trenutnog sastava Studentskog zbora FESB koji su marljivo radili na poboljšanju studentskog standarda i proširenju aktivnosti, a naš zajednički rad i trud su prepoznali kolege kroz razne nove projekte, aktivnosti i povećanje kvalitete, kaže nam Mateo.

Prehrana, smještaj, student servis… Ovo su njegovi planovi

Potaknut uspjesima s fakulteta, odlučio je isto napraviti i na razini sveučilišta na kojoj je spektar djelovanja puno širi, pa nam je Marušić rekao da će se truditi unaprijediti studentsku prehranu i da će tražiti povećanje kapaciteta smještaja za studente u Splitu.

Izdvojeni članak

Usporedili smo cijene najma stanova koji se trenutno oglašavaju u studentskim gradovima

– Najveći iskorak u kvaliteti koji možemo napraviti je studentska prehrana. Zasigurno postoji prostor za unaprijediti raznolikost prehrane te rad na njenoj kvaliteti. U tom smjeru najviše nam može i treba pomoći Ministarstvo znanosti i obrazovanja promjenom Pravilnika o prehrani te time napraviti iskorak prema kvalitetnijem studentskom standardu na kojem ćemo neumorno raditi. Svoj program temeljim i na povećanju kvalitete u studentskim domovima te ujedno i težnji proširenju kapaciteta studentskog smještaja jer grad Split je u jakoj lošoj situaciji što se tiče studentskog smještaja radi turističke sezone koja kreće još za vrijeme ljetnog ispitnog roka. U Splitu je manjak smještajnih kapaciteta za studente. Kucat ćemo i tražiti odgovore na naše upite, kao i kroz dosadašnji rad, tako da upravi Studentskog Centra i Sveučilišta neće nedostajati naših pitanja, kaže nam novi predsjednik Zbora.

Glavni cilj Mateu je pozicionirati Studentski zbor Sveučilišta u Splitu kao nezaobilazno tijelo u donošenju svih odluka na razini Sveučilišta, zalagati se za povećanje smještajnih kapaciteta za studente, boriti se da studenti imaju kvalitetnu prehranu i uslužnu poslugu u menzama te što jednostavnije i praktičnije korištenje usluga Student servisa kako bi student mogao najlakše doći do željenog posla.

Izdvojeni članak

Veliki intervju s predstavnikom 70.000 zagrebačkih studenata: Otkriva što će raditi na čelu Zbora, ali i da želi u politiku

–  Na razini Hrvatske, u sklopu Hrvatskog studentskog zbora potrebno se izboriti za prepoznatljiv utjecaj Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu kako bi na jednostavan način kroz povjerenstva i sastanke s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta podigli standard na jednu višu razinu, govori nam svoje planove.

Tromost studenata je veliki problem

Izlaznost na izbore za sveučilišni zbor u Splitu je bila porazno niska, a Mateo kaže da se veća izlaznost nije mogla ni očekivati.

– Jesmo li trebali očekivati veliku izlaznost, iako je bila jedna lista na izborima? Više bi pozornosti skrenuo na to da je potrebno više studentskih lista, više kandidata, pa bi onda sigurno bio i veći odaziv na izborima. U razgovoru s ostalim udrugama i aktivistima na Sveučilištu primijetili smo tromost studenata za bilo kakav oblik aktivnosti van fakultetskih obaveza. Ta činjenica me jako žalosti. Vjerujem da će nova uprava Sveučilišta i Studentskog zbora neumorno raditi na povećanju studentskih aktivnosti kako bi zadovoljili što širi spektar studenata te raditi na njihovom poboljšanju. Samim time želimo potaknuti i druge da se kandidiraju te time povećaju izlaznost na izbore koji bi definitivno bili i zanimljiviji studentima. Nadamo se da ćemo kroz razne mehanizme uspjeti studente više aktivirati u studentski rad i aktivizam te time podići svijest o važnosti javnog mnijenja, komentira Mateo.