Usporedili smo cijene najma stanova koji se trenutno oglašavaju u studentskim gradovima

Akademska godina je već počela i većina studenata se smjestila, neki u domovima, a drugi u privatnom smještaju koji su iznajmili. Međutim, studenti se uvijek mogu seliti, tražiti povoljnije opcije, mladi traže ugodniji i kvalitetniji prostor, a mi smo odlučili provjeriti kolike su cijene najma stanova u pet studentskih gradova u ovom trenutku, kada navala nije najveća. Iznosimo podatke koje smo, listajući isključivo njuskalo.hr, dobili za Zagreb, Split, Rijeku, Osijek i Zadar.

pixabay.com

Cijene nekretnina, ali i najma stanova stalno rastu. Mnogi studenti koji zbog fakulteta sele iz svojih gradova bore se s pronalaženjem kvalitetnog smještaja pristupačne cijene. U ljetnim mjesecima vjerojatno je najveća navala traženja stanova, a mi smo provjerili kako se cijene kreću sada, kada je akademska godina već počela.

Prije nego uselite u vlastiti studentski stan, pročitajte važne savjete

Na oglasniku njuskalo.hr pregledali smo cijene mjesečnih najmova za stanove od 30 do 40 metara kvadratnih, te 50 do 60 metara kvadratnih, za pet studentskih gradova: Zagreb, Split, Rijeku, Osijek i Zadar.

ZAGREB

Očekivano, upravo je Zagreb najskuplji. Stanova za najam (ili u stambenim zgradama ili u kućama) od 30 do 40 kvadrata je u trenutnoj ponudi 216. Prosječna cijena ovih stanova koji su uglavnom za jednu osobu ili par je 460 eura, to jest, 3.478 kuna.

Najjeftiniji stanovi su uglavnom oni koji se nalaze u kućama i koji su daleko samog grada (npr. jedan oglas odnosi se na suteren u Vrapču po cijeni mjesečnog najma od 280 eura). Stanovi ove kvadrature mogu se pronaći po cijeni od oko 400 eura – teško manje od toga, a često i više.

Što se tiče stanova između 50 i 60 kvadrata, u Zagrebu se na njuškalu trenutno oglašava njih 508 i to po prosječnoj cijeni mjesečnog najma od 600 eura, to jest, 4.536 kuna. Naravno, i u ovoj kvadraturi moguće je pronaći stanove od 400 eura, ali ima ih i sve do 800 eura.

Splitski studenti očajni: Ispiti im u tijeku, a zbog turista izbačeni iz stanova

SPLIT

Što se Splita tiče, studenti često imaju problema pri pronalaska stana za dugoročni najam zbog turističke sezone, pa se i na nekim trenutnim oglasima ističe da se stan iznajmljuje samo do 1. svibnja, lipnja ili “početka sezone”. Trenutno je na njuškalu 284 oglasa smještaja od 30 do 40 metara kvadratnih i to po prosječnoj mjesečnoj cijeni najma od 368 eura, to jest, 2.782 kune, što je za čak 700 kuna manje nego u Zagrebu.

Stanova za najam od 50 do 60 metara kvadratnih je u Splitu trenutno oglašeno 464, a cijena mjesečnog najma im je u prosjeku 437 eura, to jest, oko 3.300 kuna. Stanovi se trenutno mogu pronaći i za 300 eura, pa sve do 600, ali je problem što mnogi najmodavci ističu da stanove iznajmljuju samo do određenog datuma oko početka sezone, što studentima stvara veliki problem jer bi baš tada trebali učiti za ispite i polagati ih.

RIJEKA

U Rijeci je situacija s cijenama sličnija Splitu, nego li Zagrebu koji je trenutno daleko najskuplji. U ovom studentskom gradu stanovi se trenutno oglašavaju po prosječnoj cijeni mjesečnog najma od 379 eura (2.865 kuna) za 30 do 40 kvadrata, te 434 eura (3.280 kuna) za 50 do 60 kvadrata.

OSIJEK

U Osijeku je situacija drugačija. Trenutno nema puno oglasa, samo 14 stanova oglašava se na njuškalu u kvadraturi 30 do 40, a još je 17 oglasa za stanove od 50 do 60 metara kvadratnih. Cijene su tu najniže od svih gradova koje smo pretraživali, pa je prosječna cijena mjesečnog najma za manju kvadraturu samo 200 eura (oko 1.500 kuna), a za veću 318 eura (oko 2.400 kuna).

Studenti našeg sveučilišnog grada dobivaju novi dom i menzu, a najviše ih muči što im je - dosadno

ZADAR

Zadar je trenutno nešto skuplji od Osijeka, a iako nema puno oglašenih stanova, ipak ih je više nego li u Osijeku. Oglašava se 60 stanova od 30 do 40 kvadrata, a prosječna cijena mjesečnog najma im je 252 eura (1.900 kuna). Stanova od 50 do 60 kvadrata je nešto manje, oglašava ih se 44, po prosječnoj cijeni najma od 366 eura (2.766 kuna).

U ovim oglasima nije bilo istaknuto da se studenti moraju iseliti do sezone, kao što smo primijetili u oglasima za Split, međutim, to ne znači da studenti u Zadru ne nailaze na isti problem kao i njihovi kolege u Splitu i drugim dalmatinskim gradovima.

 

O cijeni stana ovisi koliki će porez državi plaćati najmodavac

Studenti kao ilegalni podstanari: 'Ne bojimo se inspekcije jer znamo kako ćemo s njom izaći na kraj'

Pri iznajmljivanju stana najmodavac i najmoprivac trebali bi potpisati ugovor o najmu. Tim se ugovorom najmodavac obvezuje predati nekretninu najmoprimcu na uporabu, a ovaj mu se obvezuje za to plaćati najamninu. Ugovorom se određuju i iznos najamnine, druga prava i obveze te otkazni rok.

Često se ugovori ne potpisuju, pa se stanovi iznajmljuju na crno, jer stanodavci ne žele plaćati porez.

Naime, kada se stambeni prostor daje u najam, najmodavac može biti obveznik poreza na dohodak od imovine, prireza porezu na dohodak i poreza na dobit te propisanih doprinosa.

Obračun poreza i prireza na najamninu pojednostavljeno je objasnio epodstanar.

U svakom slučaju, s obzirom na činjenicu da je u Zagrebu prirez najviši u državi, moguće je da su upravo zbog toga cijene najma stanova u Zagrebu među najvišima. Mladima koji dolaze studirati u ovaj grad je u tom smislu trošak i najveći.

Odgovori