Pretraga

Objašnjavamo: Po čemu se Vladina najnovija ponuda bitno razlikuje od zahtjeva štrajkaša?

A- A+

Iako je dobar dio medija sinoć istaknuo premijerove riječi kako se plaća učitelja novom ponudom Vlade povećava za 10,4%, valja naglasiti da se ta ponuda bitno razlikuje od onoga što traže štrajkaši. Njihov je zahtjev povećanje koeficijenta za 6,11%. U štrajk su krenuli kako bi se njihova plaća povisila u odnosu na druge, a ne kako bi se povisila svima. Andrej Plenković štrajkašima je zapravo ponudio povećanje plaća od 4%. I jedan dodatni postotak ako se Uredba o koeficijentima ne promjeni. No praktički ih je ucijenio ponudom za plaćanje dana u štrajku. Danas i sutra glasuju o ponudi.

Foto: Denis Gaščić|srednja.hr

Nakon sedam i pol sati pregovora, premijer Andrej Plenković sindikatima je u utorak navečer predstavio sljedeću ponudu Vlade:

  • 1. prosinca 2019. – Rast plaća putem dodataka (GKU) u iznosu od 3%
  • 1. siječnja 2020. – Rast osnovice (TKU) u iznosu od 2%
  • 1. lipnja 2020. – Rast osnovice (TKU) u iznosu od 2% i rast plaća putem dodataka (GKU) u iznosu od 1%
  • 1. listopada 2020. – Rast osnovice (TKU) u iznosu od 2%
  • 1. prosinca 2020. – UVJETNO – ako se ne donese uredba o složenosti poslova (koeficijenata), dodatno se povećava plaća za još 1%

Valja napomenuti da se ponuda odnosi na sve zaposlenike u osnovnoškolskom i srednjoškolskom obrazovanju. Dakle, sve koji štrajkaju, uključujući spremačice, domare, tajnice škola, voditelje računovodstva, kuharice, itd.

Ponuda ima i poseban ‘gratis’ dio – ukoliko na izjašnjavaju, koje će biti danas i sutra, ponuda bude prihvaćena, utoliko će im štrajk u studenom biti plaćen.

Uz to, premijer im je obećao kako će se nova Uredba o složenosti poslova raditi tijekom iduće godine, a da će u njenoj izradi sudjelovati i predstavnici sindikata.

Štrajkaši ne žele samo veće plaće, nego izjednačavanje s drugima

Izdvojeni članak

[UŽIVO] Pao kompromis, premijer se nada da škola počinje od petka

Premijer je ovu ponudu predstavio kao povećanje od 10%. Međutim, činjenica je da djelatnici škola nisu štrajkali samo zbog povećanja plaća. Njihov je zahtjev bio izjednačavanje plaća u sustavu. Jednostavnim rječnikom, nisu tražili više novca za sve, nego više samo za sebe (to jest, da imaju isto kao i drugi zaposlenici javnih službi s istom stručnom spremom).

Zato je zahtjev iznosio povećanje koeficijenata složenosti poslova za 6,11%. (Koeficijent se, podsjećamo, množi s osnovicom koja je ista za sve javne službenike te se na taj način izračunava osnovna plaća na koju onda idu dodaci).

Zapravo im nudi samo 4 posto

Iako naizgled 10%, sa stajališta sindikalnih zahtjeva, ova ponuda zapravo predstavlja povećanje tek od 4%.

Izdvojeni članak
štrajk 6.11.

Ne štrajkaju samo nastavnici: Donosimo prosječne i medijalne plaće spremačica, domara, tajnika i voditelja računovodstva škola

Jer, rast osnovice kroz temeljni kolektivni ugovor (TKU) isti je za sve djelatnike javnih službi te ne nudi izjednačavanje plaća koje su tražili sindikati. Također, kako je ono predmet jednih drugih pregovora, pitanje je koliko ima smisla da djelatnici škola glasaju o njemu (budući da ti pregovori još nisu završeni).

Jedino što je Andrej Plenković u utorak navečer ponudio štrajkašima jest povećanje putem granskih kolektivnih ugovora i to 3% od idućeg mjeseca i 1% od lipnja iduće godine. Ukupno, to je 4%.

Dodao je i onu rezervu pa im se, u slučaju da se na vrijeme ne donese nova Uredba o koeficijentima, plaća dodatno povećava za 1%. To je, dakle, možebitno ukupno povećanje od 5%. Zasad nije jasno je li to 1% kroz koeficijent ili dodatak.

‘Ako pristanete, plaćamo dane u štrajku’

No premijer je sinoć ponudom možda ucijenio štrajkaše. Na fini i legalni način. Uz ovu ponudu, dolazi plaćanje dana u štrajku. Ako je odbiju na izjašnjavaju, pitanje je hoće li plaćanje štrajka biti predmet neke druge ponude.

Na učiteljima, nastavnicima, ali i svim drugim radnicima škola u štrajku je da odluče. Danas i sutra oni biraju. Sami moraju odlučiti što misle o ovakvoj ponudi i je li plaćanje dana u štrajku dovoljan razlog da pristanu na ovakvu ponudu Andreja Plenkovića.

Zašto sami? Jer im sindikalisti ovaj put očito neće sugerirati što da zaokruže na referendumskim listićima.