Pretraga

Hoće li tajnici i računovođe štrajkati uz nastavnike? ‘Ako za to vrijeme žele ostati bez plaće, može’

A- A+

Damir Mikolji, tajnik škole i istoimenog bloga u našem je podcastu otkrio što misli o mogućem štrajku koji bi se mogao dogoditi u obrazovnom sustavu. Naglasio je kako je uvijek bio solidaran po tom pitanju i da će podržati štrajk ako do njega dođe, ali da ljudima mora biti jasno da tajnici i voditelji računovodstva u školama ne mogu štrajkati u punom smislu kao što to mogu nastavnici. Na pitanje koliko je zadovoljan dosadašnjim radom većih sindikata po pitanju tajnika i računovođa u školama, rekao je kako je samo jedan sindikat napravio nešto konkretno za njihova radna mjesta.

Damir Mikolji u podcast studiju portala srednja.hr ispred mikrofona

Damir Mikolji, tajnik škole | Foto: srednja.hr

Prizvuci zviždaljka i slike punog trga, čemu smo svjedočili 2019. godine kada su nastavnici štrajkali, izgledno su sve bliže. Na nedavno prosvjedu na Markovom trgu na kojemu je sudjelovalo tisuće nastavnika više se puta moglo čuti skandiranje ‘štrajk, štrajk’, a sindikat Preporod najavio je još veći prosvjed, kao i nove sindikalne akcije uz Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja.

‘I kolege tajnici i voditelji računovodstva najčešće rade u to vrijeme jer plaća mora ići’

I dok neki žele da do štrajka dođe, naš gost Damir Mikolji koji radi kao tajnik škole ne slaže se u potpunosti s tom opcijom. Iako je naglasio kako je uvijek bio kolegijalan po tom pitanju i kako bi bio kolegijalan i sada, objasnio je zašto njegova struka, kao i voditelji računovodstva u školama, ne mogu u potpunosti štrajkati kao što to mogu nastavnici.

– I kolege tajnici i voditelji računovodstva najčešće rade u to vrijeme jer plaća mora ići. Nekad ljudi gledaju i kažu ‘Aha, a zašto vi ne štrajkate?’ Pa onda se uvijek postavlja pitanje dobro, želite li možda da za vrijeme štrajka ostanete bez plaće? Ako ostanete bez plaće, može! Ili ako nekome istekne ugovor o radu, vi tu osobu taj dan morate odjaviti, znači imate neke poslove koji su neizbježni. Ali, idejno gledano, štrajk zapravo znači da se nismo uspjeli naći rješenje, nismo se uspjeli dogovoriti. Meni je jako bitno da moramo znati razloge zašto idemo u štrajk, što je to što želimo postići, rekao je Mikolji.

Kada su u pitanju tajnici i računovođe škola, Mikolji kaže kako postoji sindikat koji se zalaže za administrativno osoblje koje je zaposleno u sustavu obrazovanja. Radi se o Sindikatu administrativno-tehničkog osoblja u školama i učeničkim domovima (ATOS), a Mikolji tvrdi kako taj sindikat nije dovoljno aktivan.

‘Od tri sindikata je za same tajnike nešto najkonkretnije napravio Sindikat hrvatskih učitelja’

On osobno nije član niti jednog sindikata. Na pitanje koliko su zadovoljni time koliko se veći sindikati bore za njihova prava, Mikolji je naglasio kako je samo jedan od tih sindikata napravi nešto konkretno po pitanju tajnika škola.

– Iskreno, iz pozicije sindikata nismo toliko interesantni, jer sindikat uvijek gleda koliko članova može privući. Od tri sindikata koja imamo, dakle Nezavisni, imamo Preporod i imamo Sindikat hrvatskih učitelja, mogu reći da je za same tajnike koji je napravio nešto najkonkretnije od ta tri sindikata je bio Sindikat hrvatskih učitelja. Oni su i 2018. pripremili anketu za tajnike škola, detaljno su napravili anketu o tome kakav je posao u školi, što se radi u školi. Tom prilikom sam upoznao glavnu tajnicu SHU-a, Anu Tuškan i za nju moram reći da od svih sindikalnih djelatnika da najviše upoznata u problematiku rada tajnika škola i da ona najviše tu pomaže, odnosno najargumentiranije, poručio je Mikolji.

Cijeli podcast možete pogledati u videu ispod, na našem YouTube kanalu ili poslušati na Spotifyu.