Pretraga

Objavljena nova lista: Studentski standard izbačen iz prioriteta za visoko obrazovanje u Hrvatskoj

A- A+

Kao i svaki puta do sada, izmjenom vlasti u svim su povjerenstvima, odborima i institucijama u kojima visoka politika ima utjecaja imenovani i novi stručnjaci. Jedan od najvećih potresa u javnosti izazvala je promjena Povjerenstva za provedbu Cjelovite kurikularne reforme. Manje se pričalo o novom osnivanju Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, u kojoj je ‘Cjelovita kurikularna reforma’ samo jedan od elemenata. Novo je povjerenstvo za provedbu ‘Strategije’ započelo s radom početkom 2017. godine. Krenuli su u izradu novog Akcijskog plana, a prošlu je srijedu održan treći sastanak na kojem su dogovoreni novi, stari prioriteti za znanost i visoko obrazovanje. S liste prioriteta izbačen je problem rješavanja studentskog standarda, a u drugi plan je pao i rješavanje problema binarnog sustava.

foto: www.mzos.hr

Na trećoj sjednici Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije održanoj 1. ožujka 2017. godini članovi su se usuglasili oko prioriteta u području visokog obrazovanja i znanosti.

Izdvojeni članak

Čak 91 posto Hrvata odraslih u siromaštvu ostaju u teškoj financijskoj situaciji

Promjene u obrazovanju ponovno pod okriljem Ministarstva znanosti i obrazovanja

Zadatak novih članova je revidirati posao koji su radile njihove kolege iz povjerenstava prije promjene vlasti. Cilj je napraviti nove dokumente i planove pa da se prilagode željama i prioritetima interesnih skupina okupljenih oko nove vlasti.

Jedan od glavnih prioriteta bio je vratiti promjene u obrazovanju pod okrilje nadležnih državnih institucija. Vođenje i praćenje reformskih aktivnosti povjeriti nadležnom ministarstvu. Stoga su na stranici Ministarstva znanosti i obrazovanja objavljeni novi prioriteti Akcijskog plana za provedbu strategije.

Većina prioriteta uglavnom je slična starom Akcijskom planu iz 2015. godine. Tako se ponovno predlaže revidiranje Bolonjske reforme, koju neuspješno provodimo već više od deset godina.

Zatim, tu je i vječna mantra o sustavnom i učinkovitom financiranju visokog obrazovanja, a taj je prioritet na nekinačin ponovljen i u četvrtoj točki pa se po stoti puta najavljuje i povećanje ulaganja u znanost i visoko obrazovanje. Kao i prije dvije godine, novim je stručnjacima važno povećati i mobilnost u visokom obrazovanju, a kroz nešto drugačiju formulaciju ističu kako je važno jasnije odrediti autonomiju sveučilišta i njihovih sastavnica.

Izdvojeni članak

Ekskluzivno: Rektor Boras želi da Ustavni sud ukine zakon o HKO-u

Iz novog akcijskog plana izbačena dva prioriteta

Akcijski plan definiran tijekom SDP-ove Vlade imao je ukupno osam točaka, dok je novi prijedlog provedbu sažeo na šest. Jedini novi prioritet u odnosu na stari plan je ‘konzistentno i koherentno usklađivanje propisa između svih dionika, te ispravljanje i daljnje sprječavanje proturječnosti u odredbama zakona, pravilnika i drugih akata’.

Rješavanje ovog prioriteta mogao bi konačno omogućiti legalno funkcioniranje hrvatskih sveučilišta.

Međutim, najznačajnija promjena je izbacivanje studentskog standarda s liste prioriteta. Iako su istraživanja pokazala da je studiranje prilično nedostupno socijalno ugroženim učenicima, ovaj će problem ovoga puta ostati u drugom planu, kao i rješavanje pitanja stručnih studija, čiji je status doveden u pitanje ustavnom tužbom Sveučilišta u Zagrebu.

Nova lista prioriteta u području visokog obrazovanja i znanosti:

1. Revidiranje Bolonjskog procesa s težištem na rekonceptualizaciji i proliferaciji studijskih programa;

2. Osiguravanje sustavnog i učinkovitog financiranja visokog obrazovanja i znanosti kroz programske ugovore, razdvajajući kapitalna ulaganja i nabavu opreme koja osigurava optimalan standard studiranja od cijene studijskih programa i upisnih kvota;

3. Osiguravanje uvjeta za učinkovito i poticajno provođenje internacionalizacije i mobilnosti na visokim učilištima s težištem na učinkovitijem provođenju studijskih programa na engleskom jeziku;

4. Povećanje ulaganja u znanost i visoko obrazovanje, koje osigurava stabilnost sustava, pravilnu dinamiku razvoja i ozbiljnu brigu prema mladim znanstvenicima;

5. Konzistentno i koherentno usklađivanje propisa između svih dionika, te ispravljanje i daljnje sprječavanje proturječnosti u odredbama zakona, pravilnika i drugih akata;

6. Jasnije određenje autonomije sveučilišta i njihovih sastavnica, posebice pri definiranju profesija od nacionalnog značaja (učitelji, nastavnici i dr.).

Listu prioriteta Akcijskog plana iz 2015. godine možete provjeriti na web stranici Nove boje znanja, koja se više ne koristi za informiranje javnosti o provođenju Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije.