Pretraga

Obrazovni karton rukometaša: Neki imaju fakultetske diplome, a neki zbog rukometa nisu otišli na faks

A- A+

Europsko prvenstvo u rukometu službeno je u tijeku, a s njim je stiglo i novo sportsko ludilo koje je obuzelo Hrvate. Kao i prethodnih godina, odlučili smo sastaviti obrazovni karton naših rukometnih reprezentativaca te doznati kakve su škole ili fakultete završili.

Foto: Unsplash

Hrvatska rukometna reprezentacija nastupa na Europskom prvenstvu u Njemačkoj, stoga smo odlučili pronaći podatke o njihovom obrazovanju. Neki od njih su završili fakultete, a neki su polagali ispite dopisno kako bi se više mogli baviti rukometom. Napominjemo kako nismo mogli pronaći nikakve podatke o Mariju Šoštariću, Mateu Marašu i Tomislavu Kušanu.

Filip Ivić

Prema podacima na stranici Biografija.com, Ivić je pohađao višu trenersku školu.

Kristian Pilipović

Pilipović je u rukomet ušao zbog Šole, Balića, Metličića te momčadi iz Portugala. Tata mu je radio u Beču, a mama je bila u Đakovu. Kada je i mama otišla u Beč i dobila posao, on je isto tamo krenuo u školu te je počeo igrati rukomet, pišu Sportske novosti.

Izdvojeni članak
bronca za mlade rukometaše

Još jedan sportskih uspjeh: Mladi hrvatski rukometaši osvojili broncu na Svjetskom prvenstvu

Lovro Mihić

Poznato je samo da je Mihić završio Osnovnu školu kralja Tomislava u Zagrebu, čime se škola u kojoj je napravio svoje prve rukometne korake jednom prilikom pohvalila na svojim stranicama.

Filip Glavaš

Filip Glavaš je završio talijansku osnovnu školu, a može se pohvaliti i diplomom Fakulteta strojarstva i brodogradnje. Kako prenosi gol.hr, diplomu je stavio na prvo mjesto te je uvjeren da će se nakon kraja rukometne karijere baviti brodovima.

Tin Lučin

Lučin je svoju karijeru započeo u RK Zamet, u svom rodnom gradu Rijeci, gdje je završio i srednju tehničku školu, prenosi gol.hr.

Marko Mamić

Mamić je završio gimnaziju. Zbog sportskih obveza nije još upisao fakultet iako mu je to velika želja i vjeruje da će je jednoga dana i ostvariti, stoji na stranici Biografija.com.

Zvonimir Srna

Zvonimir Srna, inače nećak proslavljenog reprezentativca hrvatske nogometne reprezentacije, Darija Srne, završio je Ekonomsku školu u Dubrovniku, piše Metković News.

Domagoj Duvnjak

Kako prenosi Večernji list, Duvnjak je osnovnu školu završio u Đakovu, a omiljenu predmet bio mu je tjelesni. Nakon osnovne je upisao Gimnaziju A.G. Matoša u rodnom gradu, ali se u četvrtom razredu preselio u Zagreb, gdje je upisao IX. gimnaziju. Budući da se već tada Duvnjak profesionalno bavio rukometom, ispite je u četvrtom razredu srednje škole polagao dopisno.

Izdvojeni članak

[Zadatak dana] Naši rukometaši nisu oduvijek imali nadimak Kauboji, a prethodni su otvoreno mrzili

Igor Karačić

Karačić je završio Osnovnu školu Bartola Kašića u Mostaru, gdje je bio odličan učenik. Nakon toga završio je Gimnaziju Mostar, a u istom gradu je diplomirao i na Fakultetu za međunarodne odnose i diplomaciju 2015. godine.

Luka Cindrić

Cindrić je završio Osnovnu školu Ivane Brlić Mažuranić u rodnom Ogulinu, gdje je završio i Obrtničku i tehničku školu, smjer računalstvo, piše Ogulin.hr.

Ivan Martinović

Ivan Martinović pohađao je školu za austrijske sportaše u Beču. Uz njegovo školovanje i sportsku karijeru, veže se jedna zanimljiva anegdota koju je prenio 24 sata. Naime, Martinović u jednom trenutku nije bio pozvan u austrijsku reprezentaciju jer je bio premlad i nedovoljno dobar.

Zahvaljujući hrvatskim korijenima, otišao je u zadarski rukometni kamp gdje su ga treneri primijetili i pozvali na pripreme. Austrijanci su ubrzo shvatili da su pogriješili, pa su počeli pritiskati roditelje, a kad je Martinović odjenuo hrvatski dres, htjeli su ga izbaciti iz škole. Razlog izbacivanja je bio taj što je škola bila za austrijske sportaše, a Martinović više nije bio austrijski sportaš. U situaciju se ubrzo umiješalo hrvatsko veleposlanstvo i riješilo problem.

Luka Lovre Klarica

Klarica je u svom djetinjstvu igrao nogomet, ali ga je profesor Adžić uputio da trenira rukomet. Još je 2021. rekao za Sportske novosti da će nakon srednje škole uzeti godinu dana stanke i upisati kineziologiju. Nije poznato je li to i učinio.

Veron Načinović

Načinović je završio Gimnaziju Andrije Mohorovičića u Rijeci, a završio je i rukometnu školu u Pećinama te s 15 godina postao igrač Zameta.

Marin Šipić

Marin Šipić završio je srednju školu u Varaždinu, nakon koje je upisao studij sportskog menadžmenta u Čakovcu. Prema informacijama objavljenim na stranici Biografija.com, bilo mu je prenaporno putovati i uskladiti sve obaveze, pa je na koncu odustao od svog studija.

Matej Mandić

Nije poznato koju je školu završio Mandić, ali je u intervjuu za Ljubuški.net otkrio da je od prvog razreda osnovne u rukometu.

Marin Jelinić

Nije poznato koju je točno Jelinić pohađao školu, ali se zna da je ljubav za rukometom stekao u Metkovskoj školi rukometa, piše Metković.net.