Pretraga

Obrtnici i poduzetnici traže ukidanje gimnazija jer nemaju radnika: ‘Gimnazijalci trebaju odrasti’

A- A+

Obrtnici i poduzetnici su poslali pismo ministarstvu u kojem zahtijevaju ukidanje gimnazija i ostavljanje mogućnosti jedino odabira između strukovnih škola. Gimnazijalci su već najavili prosvjed. Zaprijetili su da ionako planiraju raditi u inozemstvu, a ne kod kuće za domaće poslodavce.

zanimanja

Ilustracija: pixabay/srednja.hr

Mnogo se radi na popularizaciji strukovnih zanimanja. Brojne srednjoškolske struke, ponajviše kuhari, slastičari i električari, sve su traženiji na tržištu. No, unatoč i sve većem interesu za upise u strukovne škole, obrtnicima sve to nije dovoljno. Stoga su odlučili izaći i korak dalje.

Kako neslužbeno doznajemo od našeg izvora, popriličan broj obrtnika i poduzetnika potpisali su tajno pismo koje su poslali ministarstvu. Zahtijevaju ukidanje gimnazija te navode da bi učenici u Hrvatskoj trebali birati jedino žele li upisati trogodišnja ili četverogodišnje strukovne smjerove. One koji su već upisali gimnaziju i trenutno je pohađaju, predlažu poduzetnici u pismu koji smo dobili na uvid, treba prebaciti u strukovne škole. Poduzetnici traže da se takvim učenicima tijekom ljeta osigura  nadoknada nastave koju nisu imali zbog dosadašnjeg gimnazijskog školovanja.

– Gimnazija je samo dodatnih četiri godine osnovne škole. Zašto bismo financirali obrazovanje koje ne nudi nikakve praktične vještine? Protivimo se time i mislimo da je potrebno dati učenicima jedino izbor što će raditi, a ne odugovlačiti sa svojim odlukama, rekao nam je jedan od poduzetnika koji je potpisao ovo pismo, pod uvjetom anonimnosti.

Gimnazijalci prijete prosvjedom: ‘Neće ostati brašna za norijadu’

Navodi o ovom pismu su se pročuli i po samim srednjim školama. Pa tako i gimnazijama, gdje su gimnazijalci, očekivano, prilično bijesni. Jedan od učenika jedne riječke gimnazije, pod uvjetom anonimnosti, rekao je da se učenici u nestrukovnom obrazovanju već povezuju putem društvenih mreža. Pripremaju vlastiti prosvjed. Zaprijetili su da će, kako kažu ‘bacati toliko brašna da neće ništa ostati za norijadu’.

Naš sugovornik u gimnazijskim krugovima ističe da je bolje pričekati za odabir zanimanja tek pri upisu na fakultet. Čini se da se svi gimnazijalci slažu da je bolje i to nego, kako kaže ona jedna izreka, ‘grlom u jagode’.

– Svi su jako bijesni. Ne znamo svi čime bi se bavili odmah nakon osnovne škole. K tome, gimnazija nam pruža mogućnost širokog znanja i opće naobrazbe koja je itekako vrijedna. Odbijamo dopustiti da nam se ukradu znanje, samo zato jer oni imaju problema s pronalaskom radnika. Ionako bismo im otišli u inozemstvo, ne bi radili za njih, rekao nam je jedan bijesan učenik.

Poduzetnike ne diraju brige učenika: ‘Tko normalan voli svoj posao?’

Nadležna tijela za obrazovanje za sada se još nisu oglasila ni o zahtjevima poduzetnika i obrtnika, niti prijetnjama učenika. Naši izvori unutar ministarstva nam navode da se razmatra opcija u kojoj bi se zadržali gimnazijski programi, ali i udovoljilo poduzetnike. Kao opcija se navodi potencijalna ferijalna praksa gimnazijalaca u drugom i trećem razredu u kojoj god struci gimnazijalci požele, zajedno s učenicima koji se cijelo vrijeme školuju u strukovnim školama.

No, poduzetnici navodno nisu zadovoljni ni ovim kompromisnim rješenjem. Na komentare o mogućim prosvjedima učenika, naš izvor poručuje da je to pokazatelj da trebaju odrasti. Upite o tome da nekima treba još vremena da se pronađu, ocijenio je besmislenim.

– Gimnazijalce brine da ukidanjem gimnazije neće moći pronaći sami sebe i posao koji vole? Trebaju odrasti, pa tko pobogu normalan voli svoj posao?, zaključio je naš anonimni sugovornik.

Prvi april! Kako smo vas još danas nasamarili pročitajte ovdje.