Pretraga

U Hrvatskoj će zaživjeti prva Majstorska škola: Nudit će 62 programa, smještaj i prehrambeni kapacitet polaznicima

A- A+

Posljednjim izmjenama Zakona o obrtu u Hrvatskoj je omogućeno osnivanje Majstorske škole. Ona bi trebala omogućiti stjecanje stručno-teorijskih znanja i praktičnih vještina potrebnih za obavljanje poslova primjerenih majstorskoj razini. Majstorska škola će se graditi u Sisku, a iz Hrvatske obrtničke komore, koja će biti osnivač te škole, objašnjavaju da će biti namijenjena odraslima koji su već završili srednju, nudit će 62 programa, a postojat će i opcija smještaja i imat će prehrambene kapacitete.

radnik_majstor

Majstorska škola nudit će 62 programa | Ilustracija: Unsplash

Majstorska škola nova je vrsta škole čije je osnivanje omogućeno nedavnim izmjenama zakona o obrtu. Vlada je na sjednici u siječnju usvojila i Pravilnik o postupku i načinu osnivanja te škole. Škola će se graditi na području Sisačko-moslavačke županije, a osnivač će biti Hrvatska obrtnička komora (HOK).

Majstorska škola bit će namijenjena onima koji su već završili srednju

Kako navode iz HOK-a, Majstorska škola predstavlja socijalnu inovaciju u području tržišta rada i u potpunosti je odvojena od sustava formalnog obrazovanja.

– Majstorska škola namijenjena je odraslim polaznicima koji su završili srednjoškolsko obrazovanje i udovoljavaju uvjetima za upis u programe Majstorske škole u skladu s odredbama Zakona o obrtu. Majstorska škola omogućit će stjecanje stručno-teorijskih znanja i praktičnih vještina potrebnih za obavljanje poslova primjerenih majstorskoj razini, kažu nam iz HOK-a.

Još su nam ranije, kada su izmjene Zakona o obrtu bile u e-Savjetovanju iz HOK-a rekli da bi postojanje ovakve škole trebalo omogućiti bržu aktivaciju mladih na tržištu rada, a njome će se unaprijediti i modernizirati obrazovanje za obrtnička zanimanja u RH.

Izdvojeni članak

U Hrvatskoj se planira otvaranje Majstorske škole, provjerili smo čemu će služiti i kome je namijenjena

Kroz programe će biti fokusirana na praktični dio

Iz HOK-a navode i da će se u okviru djelovanja Majstorske škole provoditi programi za 62 zanimanja s liste vezanih obrta za koje je moguće polagati majstorski ispit.

– Fokus programa bit će na praktičnom dijelu u kojem će polaznike podučavati stručnjaci iz gospodarstva koji su i sami obrtnici i poduzetnici te najbolje prepoznaju koje kompetencije je potrebno razviti kod radnika za aktivno i uspješno sudjelovanje na tržištu rada, ističu iz HOK-a.

Majstorska škola bit će smještena u Sisku, već smo pisali, a riječ je o projektu vrijednom oko 60 milijuna eura.

– Majstorska škola trebala bi biti multifunkcionalni centar s učionicama i praktikumima opremljenim najsuvremenijom opremom i uređajima za zanimanja u sustavu vezanih obrta te smještajnim i prehrambenim kapacitetima za polaznike, navode iz HOK-a.

Za sada ne otkrivaju koliko će se osoba upisivati u prvoj godini.

– Puna provedba projekta je dugotrajan i zahtjevan proces. Trenutno je u fazi priprema dokumentacije za provedbu projektnih aktivnosti. Puna implementacija projektnih aktivnosti, očekuje se u 2027. godini, zaključuju iz Hrvatske obrtničke komore.