Pretraga

‘Od 2013. bilježimo silan porast psihičkih smetnji kod djece i mladih’: Nije trebalo dugo da se otkrije zašto

Prije deset godina, te 2013., na ‘scenu’ je došao Instagram. Tada su otprilike psiholozi počeli bilježiti značajan rast psihičkih smetnji kod djece i mladih. Društvene mreže teško je podnijeti, nove okolnosti su složene i to ima utjecaj na djecu, kaže nam ugledna psihologinja Nataša Jokić Begić pa pojašnjava kako se odrasli trebaju prema tome postaviti.

nastavnica drži nastavu u učionici, učenici ju slušaju

Ilustracija: Pexels

Školska pucnjava u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar u Beogradu, u kojoj je živote izgubilo osmero učenika i školski čuvar, a šest školaraca i nastavnica su teško ranjeni, potresla je cijelu regiju. I naš je ministar obrazovanja Radovan Fuchs uputio pismo ravnateljima u kojima im je dao upute kako adresirati ovu situaciju, a medije i društvene mreže preplavile su priče i reakcije na nezapamćenu tragediju koja se dogodila u Srbiji.

Mi smo tome, kao i do sada, odlučili pristupiti u duhu struke. U podcast studio portala srednja.hr došla je Nataša Jokić Begić, profesorica na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i sveučilišna profesorica, a s njom smo razgovarali o učenicima, njihovoj dobrobiti, mentalnom zdravlju te prevenciji nasilja. Koja je uloga škole, koja roditelj, a koja medija i javnosti u cijeloj priči samo su neka od pitanja na koja smo pokušali dati odgovor.

Prije deset godina krenuo rast psihičkih smetnji kod djece i mladih

Veliki dio podcasta bio je usmjeren na zaštitu mentalnog zdravlja djece i mladih, ali i razumijevanje koje im mi kao odrasli moramo pokazati. Jokić Begić pojasnila je kako je prije deset godina krenuo porast psihičkih smetnji kod djece.

– Od 2013. se bilježi silan porast psihičkih smetnji kod djece i mladih. Svjetska zdravstvena organizacija se već pitala što je to bilo te 2013. Zanimljivo, bio je Instagram. Nije Instagram kriv ni odgovoran, niti internet, nego se jednostavno dogodio novi socijalni krajolik, novo okružje, novi uvjeti života na koje se ljudski rod navikava. Deset godina nakon, ono što vidimo je da će u tom navikavanju djeca podnositi najveći teret, kazala je Jokić Begić.

@srednja_hr Je li lakše prtiti snijeg ili Instagram?? Pišite u komentare, a cijeli podcast sa psihologinjom pronađite na linku u opisu profila 👆 #srednjahr #instagram #snijeg #mladi #genz #psihologinja #psihologija #foryoupage #foryou #fyp ♬ original sound – srednja_hr

‘Prti ti Instagram, Tiktok, to je stoput gore nego prtiti snijeg’

Danas se promijenio krajolik, zahtjevno je biti dijete i biti mlad, veli naša sugovornica, a svijet je tjeskoban, napet i ranjen.

– I u tome sad trebaš biti adolescent ili klinac. A kad si adolescent želiš se opirati autoritetu, opirat se onome što ti kažu, a kažu ti kontradiktorne informacije. Danas je zahtjevno biti mlad i to roditelji trebaju razumjeti, a ne odmah krenuti iz svog svijeta u kojem su stvari bile relativno jednostavne. Kad odrasli kažu ‘što je ovim klincima sad teško, ja sam nekad prtio snijeg’. Pa prti ti Instagram, prti ti TikTok, to je stoput gore nego prtit snijeg. Kad su bili klinci, jasno su znali, stvari su bile predvidljive, zaključila je klinička psihologinja i sveučilišna profesorica Nataša Jokić Begić.

Cijeli podcast pogledajte na platformi Youtube ili poslušajte na platformi Spotify. Poveznicu na obje platforme možete pronaći ispod.