Pretraga

Od iduće školske godine: Uvode se nacionalni ispiti u osnovnim školama

A- A+

U HTV-ovoj emisiji “Ima li što novo?” gostovali su ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs i vršitelj dužnosti ravnatelja Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Vinko Filipović. Između ostalog, Filipović je najavio da će se od iduće školske godine uvesti nacionalni ispiti u osnovnim školama te da se razmišlja o spajanju A i B razine na državnoj maturi, piše HRT.

državna matura

Foto: M. Gelenčir|srednja.hr

Vršitelj dužnosti ravnatelja NCVVO-a Vinko Filipović je rekao kako s državnom maturom svi učenici imaju istu šansu te da je uvođenje mature jedno od najboljih stvari u hrvatskom obrazovnom sustavu. Filipović je rekao i da se već od iduće školske godine kreće s nacionalnim ispitima u petom i osmom razredu osnovne škole.

– To će biti jedan dobar temelj za ono što slijedi, ne samo u vanjskom vrednovanju u spomenutim razredima nego i u srednjim školama jer kad idemo iz pozicije ravnopravnosti za sve, onda možemo vrednovati sve ono što se vrlo često dovodi u pitanje, a to je da ocjena svugdje ne vrijedi isto, rekao je Filipović.

Također, Filipović je rekao kako se razmišlja o spajanju A i B razine na državnoj maturi.