Pretraga

Odgađaš učenje? Dat ćemo ti ultimativno objašnjenje zašto u pitanju nije lijenost

A- A+

Dežurni kampanjci, ovaj članak ćete htjeti proslijediti roditeljima. Ne, niste lijeni, a i znanost je na vašoj strani. Prokrastinacija je zapravo povezana sa stresom i emocionalnom preplavljenošću, a svladavanje vještine upravljanja vremenom najbolji je lijek. Dostupan vam je i besplatan online Coca-Colin tečaj u kojem ćete dobiti konkretne savjete, a prvi korak u pobjedi protiv prokrastinacije jest – ne odgađati s prijavom.

upravljanje vremenom

Upravljanje vremenom je vještina koja nam omogućuje suočavanje s obvezama, no prije nego ju usvojite, otkrijte razloge prokrastinacije | Foto: Pexels

Imamo dobru vijest. Prokrastinacija, boljka učenika i studenata diljem svijeta te krivac za neprospavane noći provedene za knjigom dan prije ispita, sve loše ocjene i mrke poglede roditelja, zapravo nije problem vašeg karaktera. Psiholozi tvrde da odgađamo zato što izbjegavamo negativne emocije koje vežemo uz učenje, a ne zato što smo lijeni.

Drugim riječima, ispiti su nam stresni, posebno ako očekujemo lošu ocjenu. Zbog toga uz učenje vežemo stres, frustraciju, anksioznost i dosadu. Nitko se, logično, ne želi osjećati loše, pa nam u tim trenucima kratkotrajna zadovoljstva budu posebno privlačna. Maraton najdraže serije noć prije ispita, izlazak s prijateljima, beskonačno listanje društvenih mreža umjesto pisanja zadaće – zvuči poznato?

Problem je, kao što naziv naslućuje, u tome što je zadovoljstvo koje dobijemo kratkotrajno, a problemi se talože. Dobro došli u začarani krug prokrastinacije: ‘Pod stresom sam pa odgađam, pa sam pod stresom zato što odgađam.’ Jedan od problema prokrastinacije je i što, odgađajući sve za zadnji tren, zapravo nikad ne naučimo učinkovito upravljati vremenom. Zbog toga nam nedostaje ključan alat da prekinemo začarani krug.

Prije nego vam otkrijemo detalje rješenja, nastavak shvatite kao upozorenje za posljedice kroničnog odgađanja. Prokrastinatori s dugogodišnjim stažem imaju više zdravstvenih problema povezanih sa stresom kao što su glavobolje, problemi s probavom ili nesanica. Osim toga, imaju niže samopouzdanje, lošiji uspjeh u školi, a kasnije i karijere kojima zarađuju manje novca nego njihovi kolege koji ne odgađaju obveze. Dovoljno razloga da ne odgađate suočavanje s odgađanjem?

coca-cola besplatne edukacije

Coca-Colina podrška mladima edukativni je program koji vas uči kako ostvariti ciljeve, steći poslovne vještine i brže pronaći posao | Foto: Coca-Cola HBC Hrvatska

Rješenje je jednostavno – upravljanje vremenom

Upravljanje vremenom je vještina koja nam omogućuje suočavanje s obvezama. Taj nam alat pomaže smanjiti stres i frustraciju – drugim riječima, uzroke zbog kojih je problem u početku i nastao.

Marcela Velfl, pedagoginja i stručnjakinja za sistemske konstelacije, nedavno je sve objasnila na besplatnoj online edukaciji Coca-Colina podrška mladima. Edukacija je namijenjena mladima od 18 do 30 godina koji žele usavršiti poslovne i životne vještine uz koje će ostvariti ciljeve i brže doći do posla.
U prvom tečaju ‘Ja i drugi’ koji je već dostupan, pronaći ćete savjete o radu na sebi, postavljanju i ostvarivanju ciljeva, kao i vještini upravljanja vremenom. Naučit ćete, primjerice, kako sastaviti učinkovit plan akcije i stvarno ga se držati te određivati prioritete.

Izdvojeni članak
coca-cola besplatne edukacije

Coca-Cola poziva: Prijavi se na besplatne edukacije i brže pronađi posao

Uz to, naučit ćete ‘networkati’, razviti osobni brend, primiti i dati povratnu informaciju, napisati CV i odraditi prvi razgovor za posao, kao i druge vještine bez kojih nema uspjeha. Edukaciji pristupite gdje i kada želite. Sve što trebate jest registrirati se na stranici Leap Academy gdje ćete pronaći prijavu na tečaj. Dokažite da ste jači od prokrastinacije i prijavite se odmah!


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i Coca-Cole HBC Hrvatska