Pretraga

Odgovori na često postavljana pitanja vezana za upise u srednje škole

A- A+

Nakon prvoga dana mogućnosti prijave srednjoškolskih obrazovnih programa u sustavu NISpuSŠ, tu je mogućnost iskoristilo 33.159 kandidata od njih 40.411 koji imaju pravo prijave. U prva 24 sata, najpopularnija je bila zagrebačka XI. gimnazija. Prijave obrazovnih programa trajat će do 10. srpnja 2017. uz iznimku onih obrazovnih programa koji zahtijevaju dodatne provjere, a koji će se moći prijavljivati do 2. srpnja 2017. Konačne ljestvice poretka za sve programe, pa i one s ranijim rokom prijave, bit će generirane 13. srpnja 2017. godine. U nastavku donosimo odgovore na najčešće postavljana pitanja vezana za e-Upise.

Kako prenosi portal Škole.hr, NISpuSš moli sve kandidate da pažljivo pročitaju odgovore kako bi bili pravodobno informirani i kako bi znali što je potrebno učiniti u određenom trenutku, a kada dođe do gubitka PIN-a, neispravnih podataka ili sličnog problema.

Izdvojeni članak

U prvom danu 33 tisuće osmaša odabralo srednju: Donosimo 20 najpopularnijih škola u ovom trenutku

1. Zašto piše kako nisam zadovoljio preduvjet Zaprimljena prijavnica? Potpisana prijavnica s popisom prijavljenih obrazovnih programa dostavlja se od 10. do 12. srpnja 2017. godine. Učenici osnovnih škola iz obrazovnoga sustava Republike Hrvatske prijavnicu dobivaju od razrednika i potpisuju je zajedno s roditeljem/skrbnikom i donose razredniku u svoju školu. Kandidati izvan obrazovnoga sustava Republike Hrvatske prijavnicu koju su potpisali zajedno s roditeljem/skrbnikom šalju isključivo u digitalnom formatu, skeniranu, elektroničkom poštom Središnjem prijavnom uredu Agencije za znanost i visoko obrazovanje, koji ih je registrirao u sustavu. Ostali učenici dostavljaju prijavnicu školi koja ih je aktivirala (ponavljači u srednje škole, učenici koje je aktivirala glazbena/plesna škola u glazbene/plesne). Sve dok ne bude označena u sustavu tvoja zaprimljena prijavnica, taj će preduvjet biti označen crveno. 

2. Na preduvjetima piše da nisam završio osnovno obrazovanja?
U slučaju ako kandidatu piše da nije završio osnovno obrazovanje ili da je neka od ocjena krivo unijeta, NISpuSŠ moli kandidata da se obrati razredniku u osnovnoj školi. 

3. U slučaju da kandidat izgubi PIN, potrebno je poslati SMS s riječi OPET s broja s kojeg je prvi put zatražio PIN na broj 888 000 

4. Ako je neki od podataka na kartici Moji podaci neispravan (datum rođenja, ime i prezime roditelja, adresa) NISpuSŠ moli kandidata da se obrati svojem razredniku. 

5. Ako kandidatu nije uneseno natjecanje s kojim ostvaruje dodatne bodove ili je krivo evidentirano, potrebno je javiti se e-poštom na e-adresu: [email protected]

Izdvojeni članak

Što upisati? HZZ odgovara kojih je 10 najtraženijih zanimanja u svakoj od županija

6. Dodatne bodove za otežane uvjete prethodnog obrazovanja u sustav je unosio kandidatov razrednik do ponedjeljka, 26. lipnja 2017. godine, prema dokumentu koji mu je kandidat dostavio. 

7. Mole se kandidati da obrate pozornost na škole koje imaju raniji rok prijave zbog dodatnih provjera (prijava za njih traju do nedjelje, 2. srpnja 2017. godine), a za sve ostale škole do ponedjeljka, 10. srpnja 2017. godine. 

8. Potrebno je pažljivo složiti listu prioriteta. Svakoga punog sata za svakog se kandidata pronalazi obrazovni program koji mu je trenutačno najviši na listi prioriteta, a na kojemu se po bodovima nalazi unutar upisne kvote. Ako se takav program pronađe, kandidat se briše sa svih ostalih lista prioriteta koje se nalaze niže na ljestvici poretka, čime se otvaraju slobodna mjesta za kandidate ispod ‘crte’. Ovaj se postupak ponavlja sve dok se time događaju pomaci na bolje. Po završetku se postupka objavljuju ljestvice poretka na kojima je svaki kandidat optimalno razmješten. Detaljniji je opis dostupan u dokumentu na kraju članka.

NISpuSŠ moli kandidate da kod svakog upita na e-adresu [email protected] obavezno navedu sljedeće podatke:obavezno navedu sljedeće podatke: 

  •  Ime i prezime 
  •  OIB 
  •  Korisničku oznaku 
  •  Kontakt telefon/mobitel 

Uz navedeno, potrebno je dostaviti i detaljan opis poteškoće uz sve informacije za koje kandidat smatra da bi mogle pridonijeti bržem rješavanju upita.

Upute_Ljestvice Poretka by srednja.hr on Scribd

https://www.scribd.com/embeds/352522863/content?start_page=1&view_mode=scroll&access_key=key-wV4bzzuyYHJe5aOyY3sI&show_recommendations=true