Pretraga

Odlične vijesti: Besplatno cjepivo protiv HPV-a za sve učenike prvih razreda srednje škole

A- A+

Od ove godine po prvi puta je u Hrvatskoj cjepivo protiv virusa HPV-a besplatno za sve djevojčice i dječake prvih razreda srednjih škola. Cijepljenje koje nije obavezno do sada je bilo besplatno za učenice osmih razreda, međutim odaziv je bio slab.

Humani papilloma virus, uzročnik je najčešće spolno prenosive bolesti, a njime mogu biti zaraženi i muškarci i žene. Najčešće se prenosi spolnim putem, ali nije uvjet. Postoji oko stotinu različitih tipova ovog virusa. HPV se kod žena može manifestirati kao rak grlića maternice stoga je cijepljenje u najranijoj tinejdžerskoj dobi izuzetno važno.

U 2014. godini mali broj cijepljenih

Izdvojeni članak

Besplatno cjepivo protiv HPV-a samo za djevojke prvog razreda srednje

U Hrvatskoj je pretprošle godine cijepljeno tek mali broj učenica, prenosi RTL. U Zagrebu ih je tako protiv virusa HPV-a cijepljeno tek 488, u Rijeci 144, Čakovcu 112, a dok se u Sisku, Osijeku i Splitu nitko nije želio besplatno cijepiti. 

Od 1200 godišnjih uzoraka testiranih na virus HPV-a u Hrvatskom zavodu za javno, njih 20 posto ih je pozitivno na taj virus. Cijepljenje protiv virusa HPV-a nije obavezno, ali definitivno se preporučuje svim srednjoškolcima. 

– Cijepiti se treba jer to smanjuje rizik za obolijevanja od raka. I to najčešći rak koji je i najteži je rak vrata maternice, rekla je za RTL Ivana Pavić Šimetin iz HZZJZ-a.

Od travnja sastanci s roditeljima u školama

Izdvojeni članak

U Hrvatskoj se rijetko tko drži apstinencije, a sve veći broj mladih je pozitivan na HPV

Iako je praksa pokazala kako je mali broj onih koji se cijepe protiv ovog virusa, iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo već su naručili 14 tisuća doza četverovalentnog cjepiva. 

– Četverovalentno cjepivo je napravljeno od genotipova 16, 18 virusa HPV-a koji su odgovorni za oko 75 posto invazivnog raka vrata maternice i genotipove 6 i 1 odgovornih za oko 90 posto anogenitalnih bradavica, kazao je epidemiolog Bernard Kaić. 

Besplatno cijepljenje učenica i učenika prvih razreda srednjih škola obavljati će liječnici školske medicine, a od travnja će škole u suradnji s liječnicima organizirati roditeljske sastanke kako bi se učenike i roditelje osvijestilo o važnosti cijepljenja protiv HPV-a.

Copy link
Powered by Social Snap