Pretraga

Besplatno cjepivo protiv HPV-a samo za djevojke prvog razreda srednje

A- A+

Cijepljenje protiv HPV-a u Hrvatskoj nije obvezno, a iako je riječ o dvjestotinjak vrsta virusa od kojih je deset visoko rizično i prenijeti ga mogu oba spola, besplatno će cijepljenje, čini se, biti dostupno isključivo djevojkama. Trenutno 58 zemalja svijeta financira besplatno cijepljenje, od čega samo četiri cijepe i dječake.

srednja.hr

Izdvojeni članak

Zagreb troši ogromne novce na neprovjereno cjepivo za djevojke mlađe od 25 godina

Promjena plana ministra Varge

Ministar zdravlja, Siniša Varga, krajem travnja najavio je da će Hrvatska od jeseni uvesti besplatno cijepljenje protiv HPV-a za sve dječake i djevojčice u osmom razredu i prvom razredu srednje škole, piše Jutarnji list.

Ipak, u ispravljenom javnom natječaju za nabavu cjepiva vidljivo je kako se to ipak neće ostvariti već će na besplatno cjepivo imati pravo isključivo djevojke u prvom razredu srednje škole i to one koje samostalno odnosno u dogovoru s roditeljima tako odluče budući da cjepivo nije obvezno.

Zdravlje ne smije biti privilegirano prema spolu

U Hrvatskoj je do sada nekoliko gradova financiralo cijepljenje za učenice sedmog razreda, ali je odaziv bio prilično slab.

Prof.dr. Mihael Skerlev, predstojnik Hrvatskog društva za spolno prenosive bolesti, zgrožen je činjenicom da je cjepivo usmjereno isključivo na ženski spol i navodi kako zdravlje nikako ne bi trebalo biti privilegirano prema spolu, posebno kad je riječ o HPV-u gdje su i muškarci i žene potencijalni prenositelji virusa.