Pretraga

U Hrvatskoj se rijetko tko drži apstinencije, a sve veći broj mladih je pozitivan na HPV

A- A+

Uvođenje zdravstvenog odgoja u osnovne i srednje škole prouzrokovalo je negodovanja, zabrinutost, kao i brojne negativne komentare u javnosti. Građani zagovaraju učenje i promoviranje apstinencije u obrazovnim ustanovama kao i činjenicu da roditelji trebaju svoju djecu informirati o spolnosti. Međutim, realnost je potpuno drugačija. Ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović i član Povjerenstva za zdravstveni odgoj Dubravko Lepušić na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u MZOS-u iznijeli su statističke podatke koji se kose tradicionalnom i katoličkom odgoju kojeg garađani žele očuvati.

Iako su Hrvati pokazali strah oko zdravstvenog odgoja u školama, tvrdeći da će ugroziti tradicionalni i katolički odgoj unutar obitelji, činjenica je da se mladi, kao i oni koji se bune, odavno ne vode tim načelima. Na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u prostorijama MZOS-a na kojoj je predstavljen novi kurikulum zdravstvenog odgoja, gosti su iznijeli i zanimljive te pomalo zabrinjavajuće statističke podatke.

Izdvojeni članak

Zagreb troši ogromne novce na neprovjereno cjepivo za djevojke mlađe od 25 godina

Roditelji traže isticanje apstinencije, koje se ni sami ne drže

Javnost se zabrinula da bi prvi kurikulum zdravstvenog odgoja, točnije četvrti modul o spolnoj/rodnoj ravnopravnosti i odgovornom spolnom ponašanju, mogao negativno odraziti na ponašanje školaraca. Između ostalih prijedloga, našao se i onaj da se treba proširiti tema o apstinenciji, umjesto pukog definiranja. Drugim riječima, građani koji žele odgajati djecu prema katoličkim i konzervativnijim načelima žele da njihovo potomstvo u školi sluša više o pozitivnim stvarima nestupanja u spolni odnos prije braka.

– Čak 95 posto žena koje prosječno s 27 godina stupaju u brak te muškaraca od 30 godina, ulaze u isti s prethodnim seksualnim aktivnostima, istaknuo je ravnatelj AZOO-a Vinko Filipović. Pritom se zapitao zašto su se ljudi bojali da će djeca krivo shvatiti sadržaj zdravstvenog odgoja, kada je realnost da se apstinencije i bez problematičnog četvrtog modula ne pridržava veliki broj mladih Hrvata, uključujući i njih same.

Izdvojeni članak

Stupidne metode kontracepcije iz davnina

Preko 30 posto mladih zaraženo HPV-om

Drugi razlog kojeg se držao veliki broj građana bio je da da bi isključivo roditelji trebali biti izvor svojoj djeci po pitanju spolnosti, kontracepcije i sličnih tema. – Rezultati ankete koju je AZOO nedavno proveo pokazuju kako 27 posto djevojaka i 53 posto mladića ne razgovaraju s vlastitom majkom o seksualnim temama, dok oca o tim stvarima ne pita 76 posto djevojaka i 57 posto mladića, nadovezao se ravnatelj Filipović na prethodno spomenutu želju stanovnika Lijepe naše.

U posljednje vrijeme sve se češće raspravlja o HPV-u te rizicima te bolesti. Naime, Humani papilloma virus je uzročnik najčešće spolno prenosive bolesti koja pogađa i žene i muškarce. Također je HPV kod žena u velikom postotku dovodi do raka grlića maternice. – U Hrvatskoj je preko 30 posto mladih pozitivno na HPV, istaknuo je član Povjerenstva za zdravstveni odgoj dokto Dubravko Lepušić. Ovim statističkim podatkom upozorio je sve one koji se protive zdravstvenom odgoju kako je očito da se o spolno prenosivim bolestima zna vrlo malo, zbog čega je iznimno važno informirati učenike o svim rizicima istih kao i načinu zaštite.