Pretraga

Održana godišnja dodjela stipendija za žene u znanosti od 5.000 eura, ovo su dobitnice

A- A+

Hrvatska zaklada za znanost u okviru Nacionalnog programa stipendiranja ‘Za žene u znanosti’ dodijelila je stipendije dobitnicama za 2022. godinu. U prethodnih 15 godina tim je programom u organizaciji L’Oreal Adria i Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture i medija nagrađeno 58 izvrsnih znanstvenica, a sada su nagradu dobile i četiri nove.

Održana je dodjela stipendije ‘Za žene u znanosti’ | Foto: Ministarstvo kulture i medija

Natalija Ivanjko, Katarina Mužina, Ana Novačić i Marsela Polić četiri su mlade znanstvenice izabrane kao ovogodišnje dobitnice stipendija koje se dodjeljuju u okviru Nacionalnog programa stipendiranja ‘Za žene u znanosti’. Stipendije u vrijednosti od 5.000 eura zaradile su svojim doprinosom znanosti, a na svečanoj dodjeli su im se pridružili i mentori. Program se provodi u organizaciji L’Oreal Adria i Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture i medija.

Marsela Polić HRZZ-ova je doktoradnica koja je radila na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu u okviru ‘Projekta razvoja karijera mladih istraživača’ svoju je doktorsku disertaciju naslova ‘Podatna robotska manipulacija u agrotehničkim zahvatima zasnovana na strojnom i dubokom učenju’ obranila pod mentorstvom Matka Orsaga. Ana Novačić surađuje na projektu ‘In silico i in vivo analiza transkriptoma stanične stijenke kvasca Saccharomyces cerevisiae i primjena dobivenih rezultata u konstrukciji novih biotehnoloških sojeva’ koji vodi profesor Igor Stuparević s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu.

Katarina Mužina pod mentorstvom profesora Stanislava Kurajice svoju doktorsku disertaciju izrađuje u sklopu projekta ‘Hidrotermalna sinteza dopiranog cerij oksidnog nanokatalizatora’. Stipendistica Natalija Ivanjko pod mentorstvom Slobodana Vukičevića svoju disertaciju pripremala je na području biomedicine i zdravstva.

Okupljenima se obratila Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija i tom se prilikom zahvalila L’Orealu na medijskom naporu da se rad stipendistica predstavi široj javnosti.