Pretraga

Odzvonilo je pisanju radova za novac: Vlada velike europske zemlje donijela najstrožu mjeru

A- A+

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva nedavno je zabranila pisanje akademskih radova za novac, a sve zahvaljujući naporima tamošnje Nacionalne unije studenata (NUS) koja se za tu odluku bori već godinama.

Foto: Unsplash

Na službenoj stranice Vlade UK-a osvanulo je priopćenje da je online pisanje akademskih radova za novac postalo ilegalno. U fokusu su, naime, online platforme kolokvijalno zvane ‘Essay Mills’, koje studentima olakšavaju ‘varanje na ugovor’.

Nema više ‘varanja na ugovor’

– Varanje na ugovor događa se kada treća strana završi posao za studenta, koji će student kasnije proglasiti kao svoj vlastiti rad. Mnoge tvrtke za izradu akademskih radova koriste marketinške tehnike koje ukazuju na to da studentima nude ‘legitimnu’ podršku u akademskom pisanju, objašnjava Vlada UK-a.

Dakle, od sada je pisanje akademskih radova za novac u UK-u kazneno djelo, kao i oglašavanje takvih usluga. Odluku Vlade pozdravila je i Nacionalna unija studenata, koja se za ovu zabranu bori već godinama.

– Predugo su studenti bili plijen ovakvih tvrtki. Nakon što sam nekoliko puta u prošlosti pozivala na akciju Vlade, ponosna sam na ulogu NUS-a u zaustavljanju ove okrutne prakse, priopćila je potpredsjednica NUS-a za visoko obrazovanje, Hillary Gyebi-Ababio.

Izdvojeni članak

Tvrtke koje pišu diplomske radove su u sivoj zoni, teško je dokazati da rade nešto ilegalno

Kakva je situacija kod nas?

Pisanje akademskih radova za novac u Hrvatskoj nije rijetka pojava. Stručnjakinja za ustavno pravo s Pravnog fakulteta u Rijeci, Sanja Barić, još nam je 2020. godine rekla da su tvrtke koje nude takve usluge zapravo u sivoj zoni i teško je dokazati da čine nešto nezakonito.

– Mogu reći da je jako teško dokazati da je neki djelatnik neke tvrtke uistinu napisao cijeli rad za studenta, a potom mu ga prodao. Tvrtke obično djeluju kao posrednici, a njihovi djelatnici ne pišu radove na službenim računalima, već negdje drugdje, objasnila nam je tada Barić.

No, koliko god to duhovito zvučalo, nije sve tako ‘sivo’. Budući da u kaznenom zakonu postoji djelo prevare, pisanje akademskih radova za novac zapravo odgovara tom kaznenom djelu, jer je naposljetku riječ o prijevarnom stjecanju ECTS-a.