Pretraga

On je Banksy i to je dovoljno!

A- A+Volite uličnu umjetnost, pomalo ste buntovni, a osjetljivi ste na društvenu nepravdu, diskriminaciju, nasilje, korupciju, izrabljivanje čovjeka? Onda je ovaj umjetnik pravi izbor za vas! A ukoliko se baš i ne prepoznajete u ovome, vjerujem da ipak nećete ostati ravnodušni.

On je Banksy, britanski crtač grafita nepoznata identiteta, koji je prema nekima jedan od najvećih umjetnika današnjice, a prema drugima običan vandal. O njemu su pisane knjige, snimani dokumentarci, istodobno ga veličaju i proklinju, no jedno je sigurno – jedan je od najutjecajnijih i najmisterioznijih umjetnika suvremenoga svijeta.

                                                                                                                                                      Kombinacijom satire i crnog humora u svojim grafitima, koje crta pomoću ličilačkih šablona, šalje jasne poruke socijalnog i političkog karaktera. One su antiratne, antifašističke, antikapitalističke. U svojim radovima obično kritizira i ljudsku pohlepu, siromaštvo, licemjerje, dosadu, očaj, apsurdnost i otuđenje. Predmeti njegovih grafita često su štakori, majmuni, policajci, vojnici, djeca i starije osobe. Njegovi su se grafiti pojavili ne samo u Britaniji, već i diljem svjetskih metropola – od Francuske, Španjolske, Grčke, SAD-a do Australije i Palestine.

Jedan od njegovih najupečatljivijih radova nalazi se upravo u Palestini. Na zidini dužine više od 600km nazvane Izraelska sigurnosna ograda, koja razdvaja Izrael i Palestinu, Banksy je 2005. napravio 9 grafita. Dok je radio na jednom od njih, prišao mu je stariji Palestinac i rekao kako su njegove slike uljepšale zid. Banksy mu je zahvalio, no odgovorio: . Osim oslikavanja javnih površina, izrađuje i skulpture, a poznat je i po postavljanju svojih slika u poznate muzeje.Tako je primjerice 2004. u pariškom Louvreu objesio svoju sliku Mona Lise sa žutim smajlićem na licu. Jedna od njegovih najkontroverznijih akcija bila je postavljanje lutke na napuhavanje  koja je izgledala kao zatvorenik iz Guantanama (narančasto odijelo, crna kukuljica preko glave i lisice) u američkom Disneylandu.

Kroz godine pojavile su se razne teorije o Banksyjevom pravom identitetu, no nitko mu još uvijek nije uspio i otkriti lice. I tako treba ostati! Jer nije poanta u tome kako se Banksy zapravo zove pa niti kako izgleda. Nije bitan ni podatak koliko je zaradio na prodaji svojih umjetničkih djela, niti tko su kupci među holivudskim zvijezdama. Bitne su poruke koje šalje! Bitno je da ljudi zastanu i malo se zamisle. Da počnu razmišljati izvan okvira.

, jedna je od njegovih mnogobrojnih poruka. Poput Boba Dylana, Neila Younga, Johna Lennona, Tracy Chapman, Petea Seegera, The Clasha, Sex Pistolsa, System of a Downa, Keny Arkane i drugih velih glazbenica i glazbenika, i Banksy je izrastao u svojevrstan simbol pobune protiv nepravde. , prokomentirao je jednom Banksy na svoj tipično šaljiv način. No tkogod da on doista bio, nevažno je u usporedbi s njegovim doprinosom umjetnosti i društvu. On je jednostavno Banksy i to je dovoljno!