Pretraga

Opatijski učenici osmislili tortu i koktel kojim će Rijeku predstaviti Europi

A- A+

Opatijska Ugostiteljska škola uključila se u riječku kandidaturu za Europsku prijestolnicu kulture 2020. Učenici škole organizirali su Kulturni doručak na kojem su predstavili tortu ‘Grad koji teče’ i koktel ‘Rijeka more’.

Grad Rijeka

Ugostiteljska škola u Opatiji godinama realizira projekt (U)gosti na doručku. Ovoga su ga puta odlučili posvetiti promociji riječke kandidature koju zajednički provode gradovi Rijeka i Opatija te Primorsko-goranska županija. Za riječku gastronomsku priču zaslužni su učenici i njihovi mentori koji su za ovu prigodu predstavili su tortu ‘Grad koji teče’ i koktel ‘Rijeka more’.

Da bi upotpunila svoju kulturnu ponudu kao kandidat za Europsku prijestolnicu kulture, Rijeka u svojoj ponudi mora imati i – gastronomiju.

– Htjeli smo se baviti onom kulturom koja je građanima najpoznatija – hranom, a ovo je najbolje mjesto za promociju nečeg takvog. Ova je škola uvijek bila mjesto u kojem se obrazuju najbolji ugostiteljski kadrovi u Hrvatskoj, a i šire. Gastronomsku kulturu konzumiramo svakodnevno, a ona nam može pružiti više od pukog unosa namirnica, rekao je pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar.

Cijeli je riječki prsten oduvijek živio u okrilju grada koji je kao luka donosio nove vjetrove, ljude, ideje. Niti jedan lučki grad ne može biti zatvoren, homofoban, okrenut samo sebi – svaka luka donosi i znači živost, dinamiku, šarolikost naroda, jezika, običaja, hrane.

– U našem smo doručku upravo to htjeli naglasiti. Opatijska škola riječku je priču o multikulturalnosti nadopunila gastronomskom pričom, u čemu su ključni bili učenici i njihovi učitelji koji su za ovu promociju kreirali brojna jela, s posebnim naglaskom na tortu i prigodni koktel, istaknula je ravnateljica škole Sibila Roth.

Grad Rijeka