Pretraga

Oprez, čitatelji, državni tajnik Antičić širi netočne informacije o vjeronauku i informatici

A- A+

Državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tome Antičić  na svom je Twitteru objavio netočnu informaciju – da će učenici nižih razreda osnovne škole morati birati hoće li ići na vjeronauk ili na informatiku. Međutim, iz Ministarstva kažu kako će učenici moći odabrati ili oba ili samo jedan ili nijedan od ta dva predmeta.

foto: Pixabay.com

– Napokon izbor izbornih predmeta. Dakle, izbor će biti informatika (novo!) ili vjeronauk (jedini izborni do sada). Biti će jako interesantno vidjeti prioritete, napisao je na svom Twitteru Tome Antičić.

Kako je moguće da učenici od iduće godine neće moći slušati i vjeronauk i informatiku, koja postaje izborni predmet u nižim razredima osnovne škole, pitali smo Ministarstvo znanosti i obrazovanja u kojem je Antičić zaposlen kao državni tajnik.

Antičić je u krivu!

Izdvojeni članak

U novom videu ministrica se obrecnula na kritičare: Hvali se da uvodi izbornu informatiku u 1. razred

Odgovor koji smo dobili nije nas iznenadio. Antičić je bio u krivu jer iz Ministarstva kažu kako će učenici moći odabrati ili oba ili samo jedan ili nijedan od ta dva predmeta.

– Svi izborni predmeti u osnovnoj školi imaju jednak, ravnopravan status te niti jedan izborni predmet nije zamjena za neki drugi izborni predmet. Svi učenici mogu odabrati više izbornih predmeta, primjerice tri izborna predmeta: drugi strani jezik vjeronauk i informatiku, ako žele, pojašnjavaju iz Ministarstva.

MZO: Sve je otprije poznato

Ističu kako je u odluci o donošenju novog kurikuluma Informatike iz ožujka 2018. navedeno kada se uvodi novi kurikulum u koje razrede te u kojem statusu.

– Ova odluka primjenjivat će se za učenike V., VI., VII. i VIII. razreda osnovne škole te I., II., III. IV. razreda gimnazije od školske godine 2018./19., a za učenike I., II., III. i IV. razreda osnovne škole od školske godine 2020./2021., zaključuju iz MZO-a.

Kako državni tajnik nije upoznat s radom svojega ministarstva, zasad nije poznato.