Pretraga

Osam stvari koje možda niste znali o hrvatskom školstvu

A- A+

Danas se obilježava Međunarodni dan obrazovanja. Ovaj dan predstavlja priliku za razmišljanje o važnosti obrazovanja u izgradnji prosperitetnijeg društva. Njime se ukazuje na probleme diljem svijeta i promoviraju projekti koji svakom djetetu daju jednaku priliku na obrazovanje. Povodom tog svečanog dana, izdvojili smo nekoliko zanimljivosti o osnovnoj i srednjoj školi te maturi u Hrvatskoj.

Knjige

Knjige | foto: Canva

Međunarodni dan obrazovanja obilježava se svake godine 24. siječnja, a ustanovio ga je UNESCO prije šest godina. Povodom toga, na aplikacijama Školskog e-Rudnika Ministarstva znanosti i obrazovanja pronašli smo nekoliko zanimljivih podataka iz obrazovanja u Hrvatskoj za prošlu i ovu školsku godinu.

Učenici najčešće padaju prvi razred srednje škole

Prema podacima Ministarstva, učenici najčešće padaju prvi srednje – u prošloj je školskoj godini taj je razred palo čak 1.172 učenika, što je oko tri posto. Možda vas iznenadi i podatak kako je 147 učenika prošle godine palo prvi razred osnovne škole (0,41 posto). Također, najbolju prosječnu ocjenu u prošloj školskoj godini imali su učenici prvih razreda osnovnih škola – 4,82. Najlošiju, 3,81 imali su učenici prvih razreda srednjih škola.

Županija s najviše zaključenih jedinica

Iako je i to maleni postotak kada se sagleda cjelokupna slika, Međimurska županija ipak odskače od drugih s 2,02 posto negativnih općih uspjeha na kraju prošle školske godine, što je 258 učenika sa zaključenom ocjenom nedovoljan.

Izdvojeni članak
državna matura hrvatski esej a 2022

Odakle dolaze učenici koji su u 2023. najbolje napisali Hrvatski na maturi? Ovo su najbolje škole

Škola s najvećim brojem učenika

Prema podacima u e-Rudniku, matična škola s najvećim brojem učenika u Hrvatskoj je Osnovna škola Vladimira Nazora Pazin, koja u ovoj školskoj godini ima 1.265 učenika i 82 razredna odjela.

Najjužnija i najistočnija škola u Hrvatskoj

Osnovna škola Gruda iz Dubrovačko-neretvanske županije najjužnija je škola u Hrvatskoj. U toj je školi ukupno 286 učenika i imaju 15 razrednih odjela. Najistočnija je pak Srednja škola Ilok iz Vukovarsko-srijemske županije, koja broji 129 učenika u 15 razreda.

Broj pedagoških kazni

Prema podacima iz ŠeR-a i u odnosu na prošlu školsku godinu, u svim je razredima osnovnih i srednjih škola izrečeno ukupno 34.637 kaznenih pedagoških mjera. Ukore je dobilo 8.491 učenika, od toga 1.986 djevojčica, i 6.505 dječaka. Ukupno je lani bilo 304.973 učenika.

Izdvojeni članak
postani student_upisi na fakultete

Koje su fakseve upisali učenici koji su najbolje riješili maturu? Donosimo listu top 10 za 2023.

Županija s najmanjim brojem učenika

Podaci iz e-Rudnika pokazuju kako je u Ličko-senjskoj županiji najmanji broj učenika – njih 4.114. Također, ista županija ima i najmanji broj škola i razreda, njih 20, odnosno 310 razrednih odjela.

Koja županija najviše izbiva iz škole?

Najveći broj izostanaka po županijama ima Primorsko-goranska, prosječno 95,97 izostanaka po učeniku. Najmanji broj ima Požeško-slavonska županija, ‘samo’ 69,35 izostanaka po učeniku. Najviše se izostaje u 4. razredu srednje škole, s prosječnih 116,86 izostanaka po maturantu.

126 učenika u školi imalo 5, na maturi 1

Što se mature tiče, u prošloj godini čak je 126 učenika imalo u školi zaključenu peticu iz nekog predmeta, a onda na A razini tog predmeta na maturi dobilo – jedinicu. Takvih je 87 slučajeva na Hrvatskom jeziku, 37 na Matematici i troje na Engleskom jeziku. Usporedbe radi, u istoj je situaciji 2022. bilo 72 učenika.