Pretraga

Osnovna škola zabranila mobitele, učenici to sjajno prihvatili: ‘Sada više razgovaramo, igramo se, šetamo’

A- A+

Učenici beogradske Osnovne škole Ratko Mitrović od drugog polugodišta više ne smiju koristiti mobitele i pametne satove. Umjesto očajavanja, vratili su se igri, šetnji i druženju s vršnjacima. Izjave koje su dali medijima sve su nas ostavile bez teksta i pokazale kako, zapravo, djeci ne treba nikakva tehnološka pomoć da si pronađu zanimaciju. Ravnateljica škole Svetlana Milutinović kaže da je jako ponosna na učenike koji, uglavnom, poštuju nova pravila.

mobitel u ruci

Ilustracija: Unsplash

Učenici su stalno buljili u svoje mobitele. Nisu baš pričali, družili se s vršnjacima, a mališi se nisu igrali kako to, inače, priliči djeci. Iz tih se razloga Osnovna škole Ratko Mitrović u Beogradu odlučio na radikalan potez – zabranili su korištenje mobitela u školi. U potpunosti.

‘Sada više razgovaramo, igramo se, šetamo’

Sanja Radovanović, novinarka portala Nova.rs nedavno je posjetila školu i zatekla neočekivane prizore. Djeca su se družila, igrala ‘školice’ i preskakala vijaču, a ono što ju je najviše od svega iznenadilo, piše, jesu odgovori učenika na to kako su se naviknuli na školsku svakodnevicu bez mobitela.

– Djeca previše gledaju u telefone i ne posvećuju se drugim stvarima kao što su izlazak vani, šetnja, učenje i slično. Konkretno, ja nikad nisam osjećala preveliku potrebu za mobilnim telefonom, ali primjećuje se u školi da sada više razgovaramo, komentiramo pripreme za natjecanje koje nam slijedi, igramo odbojku, šetamo po dvorištu, ispričala je sedmašica Dina.

Njen kolega iz razreda Marko kaže da otkad nema mobitela u školi sada više ‘ćaska’ s prijateljima. Iako mu je u početku bilo neobično, sad se već, kaže za Nova.rs, navikao.

– Bilo je neobično u početku, naravno, ali već smo se navikli. Roditelji mi, inače, ne ograničavaju upotrebu telefona jer ga nisam koristio često, samo kada mi je zaista potreban. Svakako, ovako je ljepše i bolje za nas, rekao je novinarki.

Izdvojeni članak

Učenici ove škole u Hrvatskoj ne smiju koristiti mobitel niti na odmorima: ‘To je za dobrobit djece’

Ravnateljica je jako ponosna

Ravnateljica škole Svetlana Milutinović za portal Nova.rs kaže da je izuzetno ponosna na učenike što poštuju pravilo o zabrani korištenja mobitela i pametnih satova. U desetak dana od početka drugog polugodišta imali su, rekla je, tek četiri slučaja kršenja tog pravila.

– Jučer je nastavnica glazbenog uhvatila djevojčicu kako koristi mobilni telefon. Donijela mi je telefon kako bih ja pozvala roditelje da dođu po uređaj. Pitala sam djevojčicu zašto je sebe dovela u tu situaciju, a ona je rekla da nije razmišljala u trenutku i da je zapravo htjela samo da vidi nešto vezano za trening. Međutim, poenta je u tome da nije mogla sebe iskontrolirati. Ali i to je u redu, još uvijek se prilagođavamo tome, rekla je ravnateljica Milutinović.

Imamo i mi takvih škola

Nedavno smo pisali o tome kako je Osnovna škole Monte Zaro u Puli uvela sličnu praksu. Njima je trebalo oko dvije godine do potpune zabrane korištenja mobitela u školi. Učenici mobitele ne smiju koristiti ne samo na nastavi, već ni na odmoru.

Ako ih učitelji na hodniku za vrijeme odmora ulove s mobitelom, imaju pravo oduzeti im ga, a natrag ga mogu dobiti jedino ako roditelj dođe po mobitel u školu. Djeca, naravno, kako su pojasnili iz škole, prema potrebi koriste i tablete, no kolektiv je stava da učenici trebaju biti u kontroliranim uvjetima, fokusirani na nastavu te ljude s kojima dolaze u kontakt – učitelje i školske kolege.

– Naravno da bi djeca, da im se dopusti, stalno gledala u mobitel, ali mi smo ljudska bića koja moramo komunicirati. S ovime samo donosimo novu stavku u našem Kućnom redu, a sve što radimo, radimo za dobrobit djece, rekla je Branka Sironić Buić, ravnateljica te škole.