Pretraga

Osnovnoškolcima našeg velikog grada od drugog polugodišta mobiteli zabranjeni i pod odmorom

A- A+

Od idućeg polugodišta, u svim osnovnim školama u Rijeci vrijedit će pravilo o tome da učenici mobitele ne smiju koristiti čak niti za vrijeme odmora. To znači da će učenici svoj mobitel, na kojemu zvuk mora biti u potpunosti utišan, cijeli dan morati imati u torbi te će ga smjeti izvaditi tek na kraju nastave. Ravnatelje i osnivače škola na ovaj je potez potakla zabrinjavajuća statistika o dugotrajnoj uporabi mobitela i izloženosti raznim sadržajima koji nisu dobri za djecu.

Foto: Pexels

U svim osnovnim školama u Rijeci, od idućeg će polugodišta vrijediti isto pravilo koje se odnosi na to da učenici neće smjeti koristiti mobitel niti u vrijeme odmora. Kako piše Novi list, ovaj je stav usvojen na sastanku ravnatelja s predstavnicima Grada Rijeke, a jedina iznimka kada će se mobiteli moći koristiti u školama su zdravstvene svrhe ili druge izvanredne situacije. Razlog za ovu odluku je, između ostalog, zabrinjavajuća statistika o dugotrajnoj uporabi mobitela i izloženosti raznim sadržajima.

U nekim školama zabrana mobitela već vrijedi

Iako će se ovo pravilo početi primjenjivati tek od idućeg polugodišta, neke riječke škole su svojim učenicima već u potpunosti ili djelomično zabranile korištenje mobitela za vrijeme odmora. Jedna od tih škola je i Osnovna škola Gornja Vežica u kojoj učenici mobitele ne vade iz torbe osim ako im zatreba za obradu nastavnog sadržaja.

– Mi smo se za to pravilo odlučili i prije nego što je postignut dogovor među svim ravnateljima, jer smo primijetili da je upotreba mobitela počela izmicati kontroli, koriste se svugdje i u svako doba, a primijetili smo i da ima sve više cyberbullyinga, rekla je za Novi list Bojana Matešin, ravnateljica ove škole.

Izdvojeni članak
Kolaž fotografija Marijane Selak Raspudić i učenika koji drži mobitel

Selak Raspudić traži zakonsku zabranu mobitela u školama: ‘Imaju negativne posljedice na učenike’

Promjene su pozitivne

Dodala je i da je ta odluka razmatrana na svim razinama škole, od od Vijeća učenika do Školskog odbora te da je svugdje naišla na odobravanje, ali da su se usuglasili oko toga da neće zabraniti donošenje mobitela u školu jer su neka djeca putnici, a neki imaju neku bolest pa je važno da u hitnim slučajevima mogu kontaktirati svoje roditelje. Također, ako neki učenik prekrši pravilo, mobitel mu se uzima i vraća na kraju dana uz razgovor.

Ravnateljica je rekla da su već nakon nekoliko tjedana od primjene ovakve zabrane primjetili pozitivne promjene.

–  Sada za vrijeme odmora na hodnicima vlada malo veća galama nego prije, jer više pod odmorom ne gledaju u mobitel već međusobno komuniciraju, a tako treba i biti, rekla je ravnateljica Matešin.