Pretraga

Otkriven način kako tinejdžeri mogu postati pametniji

A- A+

Najnovije istraživanje pokazalo je ono što je mnoge iznenadilo – videoigre tinejdžere čine pametnijima. Skenovi mozga velikog broja ljudi te dobne skupine otkrili su povezanost između vremena provedenog baveći se igranjem te debljine kore mozga u dvije regije.

Iako mnogi roditelji tinejdžerima zabranjuju igranje videoigri, smatrajući ih u velikoj mjeri nasilnima i gubljenjem vremena, mnogi mladi mogli bi biti zadovoljni nalazima najnovijeg istraživanja utjecaja upravo tog hobija na razvoj mozga.

Izdvojeni članak

Evo zašto bi svi trebali igrati videoigre

Razvijenije kognitivne sposobnosti

Već je prije otkriveno kako djeca i tinejdžeri koji igraju videoigre imaju razvijenije kognitivne sposobnosti od svojih vršnjaka koji ih ne igraju. Najnovije istraživanje, objavljeno u uglednom znanstvenom časopisu PLOS ONE otkrilo je biološku pozadinu takvih rezultata.

Izdvojeni članak

Videoigre koje su šokirale javnost

Debljina kore dviju moždanih regija veća zbog videoigri

Naime, znanstvenici su za vrijeme istraživanja skenirali mozak 152 14-godišnjaka oba spola te pritom mjerili debljinu kore velikog mozga. Na taj način su uočili povezanost između vremena provedenog igrajući videoigre i debljine kore u dvije regije mozga – lijevom dorzolateralnom prefrontalnom korteksu i lijevim frontalnim očnim područjima

Prva je regija zadužena za donošenje odluka i strateško planranje, dok je druga odgovorna za kretanje očiju i prostorno-vizualnu pozornost. Osim toga, znanstvenici istraživanjem nisu otkrili nikakve indikacije da se neko drugo područje mozga smanjilo zbog igranja.